márc.
31

Innovációs Díjat kapott a Paksi Atomerőmű

A paksi fizikusok és mérnökök műszaki fejlesztési eredményinek köszönhetően bevezetett 15 hónapos üzemeltetési ciklusért az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díját. Pakson az elmúlt évben termelési rekordot értek el, a 3. blokk pedig a VVER blokk-típusok közül a világon elsőként 100 %-os kihasználtsággal üzemelt. A díjátadó ünnepségen kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világszínvonalú teljesítmények részesültek elismerésben.

A Magyar Innovációs Alapítvány által immáron 25. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíjra 2017. február 15-ig 38 pályázat érkezett, amelyek közül hét kategóriában hirdettek győztest. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, egyben a bíráló bizottság elnöke, Pálinkás József a március 29-i díjátadó ünnepségen kiemelte, hogy az innovációnak adott támogatás befektetés, az innovációs forrásokat pedig a lehető leghatékonyabban kell felhasználni a gazdasági növekedést segítve. Jelezte továbbá, idén is az elmúlt évben megvalósult értékes újdonságokból választották ki a díjazottakat. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság elsősorban a gazdasági mutatók, az elért többleteredmény, többlet-árbevétel, illetve a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a legnagyobb jelentőségű innovációkat.

Az Innovációs nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta a gyógyászatban használt félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád kifejlesztéséért és forgalmazásáért.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016. évi Ipari Innovációs Díjában az Innomed Medical Zrt. részesült a digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért. Az NGM 2016. évi Informatikai Innovációs Díját vette át a Starschema Kft. a Big Data Management szolgáltatásért.
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2016. évi Agrár Innovációs Díját a MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kapta a MÁD brand, a világ új íze innovációért.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díjában az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részesült a 15 hónapos üzemeltetési ciklus (C15) bevezetése a paksi atomerőműben címet viselő innovációért. (A C15-nek köszönhetően 2016-ban ismét rekordteljesítményt ért el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (PAE), a négy blokkon termelt 16 053,9 GWh villamos energia a hazai termelés 51,3%-át adta. A 3. blokk 100 %-os teljesítmény-kihasználás mellett üzemelt, ez pedig egyedülálló a világban üzemelő 23 db VVER reaktorblokk között.  Az innováció bevezetése miatt az atomerőmű évente átlagosan 26 nappal több időt tölt üzemben, amely jelentős gazdasági előnnyel jár, az éves szintű pénzügyi eredményhatása 3 milliárd forint. A 15 hónapos ciklus bevezetése számos biztonsági szempontú pozitívumot is eredményez. A főjavítási munka-mennyiség csökkenésével arányosan, jelentősen mérséklődik az erőműben munkát végzők sugár-terhelésének összessége, és tovább csökken a karbantartási kockázatból eredő meghibásodások száma is. Szintén rendkívüli fontosságú a fenntarthatósági, környezetterhelési tényezők további javulása is. Átlagosan 3 %-kal csökken a kiégett fűtőelemek mennyisége és jelentősen csökken a karbantartások során keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok, valamint a nem radioaktív hulladékok mennyisége.)

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2016. évi Innovációs Díjat vette át a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. képviselője a FuranFlex, nagy hő- és korrózióállóságú flexibilis műanyag béléscső rendszer kifejlesztéséért és forgalmazásáért.
A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2016. évi Startup Innovációs Díjában az AImotive Informatikai Kft. részesült az önvezető autózást segítő AImotive aiDrive kifejlesztéséért.

Gratulálunk valamennyi díjazott cégnek és a műszaki fejlesztésben kiváló eredményeket elért kollégának!

MTI híradás és a PAE tájékoztató alapján szerkesztette: Sipos László József minőségügyi szakmérnök