jún.
26

Emléktábla Neuschloss Kornélnak

Zugló Önkormányzata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Neuschloss Kornélnak, az Budapesti Állatkert egykori főépítészének – születésének 150. évfordulójára – emléktáblát állított.

Zugló Önkormányzata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Neuschloss Kornélnak, az Budapesti Állatkert egykori főépítészének – születésének 150. évfordulójára – emléktáblát állított.

Neuschloss Kornél építészi oklevelét a zürichi műegyetemen szerezte. 1893-tól állami alkalmazásban volt a Pest-Pilis-Solt-Kiskun Vármegyék Állami Építészeti Hivatalánál, majd 1897-ben önálló mérnökirodát nyitott. Az első világháborút, mint a nagyváradi 4. honvédgyalogezred tartalékos századosa szolgálta végig, és számos magas kitüntetésben részesült. A világháborút követően a Ludovika Akadémián az építési szerkezettan tanára volt. 1924 után Gyenes Lajossal volt közös irodájuk. Neuschloss Kornél archeológusként is dolgozott. Több közéleti feladat mellett a Magyar Építőművészek Egyesületének elnöki (1912-1914), a Budapesti Mentőegyesület igazgatói és a pesti református egyházközség presbiteri tisztét is betöltötte. Néhány ismertebb alkotása: az Országos Meteorológiai Intézet épülete, Székesfővárosi Gázművek, Lipótvárosi Gáztartó Állomástelep Központi Műhely- és Raktárépülete, a Budapesti Állatkert főkapuja és a Vastagbőrűek háza (Elefántház). Neuschloss Kornél volt a városligeti Állatkert 1910-1912-es újjáépítésének építéstechnológiai vezetője. Az ő javaslatára bízták meg Kós Károlyt és Zrumeczky Dezsőt az új épületek tervezésével, akiket már az óbudai református parókia építési munkáiba is bevont. Nem utolsó sorban említjük az egykori Magyar Királyi Posta tisztviselőinek zuglói lakótelepét a Gyarmat és Gervay utcában (1911-1912, a Lőcsei utca és a Rákos patak között).

Az emléktáblát is itt állítottuk fel dr. Guba Ferenc házának falán, akinek ezúton is köszönetet mondunk Neuschloss Kornél életének kutatásáért. Az ünnepségen Szalay Gábor, a BPMK zuglói kapcsolattartója köszöntötte az egybegyűlteket és részletes tájékoztatást adott a Neuschloss családról. Az ünnepségen ezután Zugló alpolgármestere és a BPMK elnöke, mint házigazdák, továbbá dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, valamint Szilágyi Maya, a Posta Múzeumi és Művelődési Alapítvány igazgatója mondtak köszöntőt.