febr.
07

Mérnökbálunkon került átadásra a Bohli Antal Ifjúsági Díj

A XXI. Tolna megyei Mérnökbálunkat – a hagyományoknak megfelelően – Szekszárdon, a felsőfokú intézet aulájában tartottuk. 2017. február 4-én első alkalommal került átadásra a 2016-ban alapított Bohli Antal Ifjúsági díj.

A Tolna megyei mérnökök idei első ünnepi találkozója – csakúgy, mint minden megyében – kiváló alkalmat teremt arra, hogy a különböző szakterületeken, cégeknél, intézményeknél, hivatalokban, kisvállalkozásokban vagy szakmai szervezetekben dolgozó mérnökök és családtagjaik egy emlékezetes estét együtt töltsenek. A dolgos – profán – hétköznapokat jeles ünnepi alkalmak, megszentelt, un. szakrális napok szakítják meg. A farsangi bálozás forgataga is ezek közé tartozik. A közös tánc, a mulatság egyidős a civilizációval. Az ünnep, annak rítusa és szerepe, a közös élmény, az összetartozás erősítése mindnyájunk életének részét képezi. Az ünnepelni is tudó közösségünk február 4-én a Pécsi Tudományegyetem KPVK (korábbi nevén: Illyés Gyula Kar) szekszárdi aulájában a Mérnökbál adta forgatagra, a társas kapcsolatok könnyedebb és emelkedettebb formájára váltott. Nagy szükségünk is van rá, mert csak egy jó hangulatú bál után sikerül teljesen feltöltődni, s így lehetünk mosolyra nyitottabbak a dolgos hétköznapokon.

Elsőként Palotásné Kővári Terézia, a TMMK elnöke, majd Rónay István, az MMK alelnöke köszöntötte a szép számban megjelent bálozót, akik között nagyon sok fiatal volt. Elnök-asszony rövid számvetést tett az elmúlt időszak jelentős kamarai eseményeiről, majd bejelentette, hogy az első alkalommal, a negyven év alatti kamarai tagjaink számára kiírt – megvalósított műszaki alkotásokat elismerő – pályázatunk győztesét is körünkben üdvözölhetjük. Miután felolvasta a Bohli család szívhez szóló levelét, Molnár Szabolcs kollégánk átvette a Bohli Antal Ifjúsági Díjat.

bohliantal1

 

Ifjú kollégánk a Pöyry-Erőterv tervező főmérnöke a BME gépészmérnöki és építészmérnöki karán szerezte az energetikai és épület-energetikai diplomáit, majd a darmstadti Passzívház tervező intézetnél passzívház tervezőmérnöki minősítést is kapott. Munkája kapcsolódik az energetikai iparhoz, azon belül az erőművekhez. A hazai atomenergetikán kívül, több nemzetközi projektben is dolgozott. 2015 óta az MMK Energetikai Tagozat Elnökség tagja. Érdeklődése középpontjában az épületfizikai hatások matematikai modellezése áll, melyekkel kapcsolatban meghívott előadóként rendszeresen tart előadásokat a BME-en, ahol diplomamunkák és TDK dolgozatok konzulenseként is számítanak rá. Publikációi külföldi szaklapokban is megjelennek. Kollégánk pályamunkája a paksi atomerőmű sérült üzemanyagok tisztítótartályból történő kiszedése, eltávolítása, majd a sérült fűtőelemek tokozott elszállítását követő egyik részfeladatának a megoldását tartalmazta, különös tekintettel az eltávolítás szellőzési és levegőszűrési feladataira, így a személyzet és a lakosság indokolatlan sugárterhelésének megakadályozása érdekében létesített védősátor megtervezése. A tokozott fűtőelemek elszállítását követően a munkaplatform felszámolása, a szennyezett hulladékok darabolása és tárolása igen komoly kihívást jelentett mind a tervezők, mind a kivitelezők és a paksi személyzet számára. Szabolcs pályázata nem szokványos műszaki teljesítmény, mivel az érintett nukleáris környezetben történő tervezés és engedélyezés, valamint a megvalósítás körülményei is jelentősen eltérnek a piaci gyakorlattól. A tervezési munka súlypontját az építész, a statikai és a légtechnikai tervezés jelentette, mely minden szakági terv-részletben egyedi megoldások találhatók. Elnök-asszony a méltatás végén külön kiemelte, hogy reményeink szerint, mid az új díj, mind Molnár Szabolcs teljesítménye motiválni fogják az ifjú kamarai tagságunkat.

bohliantal2

 

A bál hivatalos megnyitása, majd a finom vacsora után a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes kiváló ifjú táncosainak két nagy sikerű bemutatóját követően indult útjára az idei mulatság. Éjfélkor önálló programmal fellépett a fiatalok körében méltán népszerű Radics Gigi énekesnő, aki e napon a See It Through című dalával megnyerte a közmédia A Dal 2017 címet viselő 3. válogatóját. A népes támogatóinknak köszönhetően idén sem maradt el a tombolasorsolás, melynek során gazdára talált több értékes ajándék. Ahogy az est elején, úgy ezt követően is, a Szekszárd környéki zenészekből alakult Horizont zenekar gondoskodott a talpalávalóról és dalaikkal folyamatosan fenntartották a jó hangulatot.

Sipos László, a TMMK alelnöke