Jogi támogatás

Jogsegélyszolgálat

A Magyar Mérnöki Kamara a kamarai tagok részére ügyvédi irodák bevonásával ingyenes, rendszeres jogsegélyszolgálatot indít. A jogsegélyszolgálat keretében nyújtott tanácsadás kizárólag a kamarai tagok szakmagyakorlásával kapcsolatban felmerülő polgári jogi, munkajogi, társasági jogi, valamint az építési jog alapvető kérdéseire terjed ki. A jogsegélyszolgálat keretében kizárólag szóbeli tanácsadás történik. A tanácsadás nem terjed ki konkrét szerződések véleményezésére, bármilyen okiratszerkesztésre vagy képviseletre.

A jogsegélyszolgálat igénybevétele előzetes bejelentkezéshez kötött. A jogsegélyszolgálat csütörtökönként 10 és 12 óra között áll a kamarai tagok rendelkezésére, helyszíne a Magyar Mérnöki Kamara székhelye (1117 Budapest, Szerémi út 4. I. emelet).

Bejelentkezés a jogsegélyszolgálatra

Kérjük, hogy megkeresés tárgyát úgy próbálják meg röviden összefoglalni, hogy az az ügyvédek számára értelmezhető legyen annak érdekében, hogy jogsegélyszolgálat eredményes tudjon lenni.

 

Szerződéskötési útmutató

A Magyar Mérnöki Kamara a tervező mérnökök szerződéskötési gyakorlatának támogatása céljából kidolgozta a tervezési szerződésekre vonatkozó útmutatóját. Az útmutató magyarázatokat és hasznos tanácsokat tartalmazva ismerteti a tervezési szerződés rendelkezéseit. Az útmutató az egyes szerződések rendelkezésére vonatkozóan szövegjavaslatokat is kínál a szerződéskötés előtt állók számára. Az útmutató összeállításával célunk a jó és a mérnökök érdekeit szolgáló szerződések megkötésének támogatása volt. Az útmutatónk nem tartalmazza az egyes mérnöki szakterületek sajátos szerződéses rendelkezéseit.

Szándékaink szerint az útmutatónkat folyamatosan fejleszteni kívánjuk, amihez várjuk az egyes szakterületek észrevételeit, javaslatait.

Az útmutató letöltése:

 

Gyakran használt jogszabályok

A Kamara a honlapján folyamatosan közzéteszi a mérnöki szakmagyakorlást megalapozó, továbbá a szakmagyakorlási engedélyek megszerzésének és kiadásának rendjét tartalmazó fontosabb jogszabályok listáját. A jogszabályok a https://mmk.hu/tagjainknak/jogi-tamogatas/jogszabalytar oldalon érhetők el.

 

Jogszabályfigyelő

A Magyar Mérnöki Kamara folyamatosan nyomon követi a megjelenő új jogszabályokat, illetve jogszabály módosításokat. Ezek feldolgozását kivonatos formában a Mérnök Újságban havonta közzétesszük, illetve elérhetők a  https://mmk.hu/tagjainknak/jogi-tamogatas/jogszabalyfigyelo oldalon is.