okt.
25

Mérnökszalon - novemberi vendégünk: Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát

A Mérnökszalon novemberi vendége Hortobágyi Cirill, OSB - Pannonhalmi főapát

Hortobágyi Cirill főapát lassan két éve vezeti a bencés szerzeteseket Magyarországon.
A z este folyamán a spirituális és a teljesen racionális kapcsolatáról beszélgetünk, a hivatásról, arról a szakmai munkáról, amely egy ezer éves vállalkozás vezetését teszi nehézzé és egyben felemelővé.

Mérnökszalon - novemberi vendégünk: Hortobágyi Cirill pannpnhalmi főapát

 

Sok éven át koordinálta főapát úr a pannonhalmi projekteket, és így merül fel a kérdés, vajon ez a műszaki beállítottság, a műszaki véna honnan jön egy ilyen helyzetben?

Múlt – a műszaki érzék és a spirituális elhivatottság kapcsolata
hogy alakul ki egy ilyen hivatás, amely igazán nem a racionalitás, a műszaki beállítottság, hanem a hit és a spiritualitás területén bontakozik ki – és mégis ott van egy műszaki szemlélet, első sorban a múltban?
Mit hoz magával az ember egy ilyen „foglalkozás” választásakor, ahol a szerepéből adódóan ötvöződik a földi, racionális gondolkodásmód és az Istentől kapott hivatás, amely túlmutat a műszaki racionalitáson?

Jelen – és múlt
Hogy játszik szerepet egy szerzetes életében a felvállalt civil feladatok professzionális bonyolítása?
A szerzetesek világi és egyházi szerepeinek kapcsolata itt, a bencéseknél hogy jelenik meg?
Hogy ötvöződik a jelenkor technológiája a hagyományokkal, amelyek a bencés szerzetesek életét jellemzi – a hitélet melletti racionális, világi feladatokban való céltudatosság hogy hangolható össze?
Hogy alakult ki vezetésével az a gazdasági hátország, amely több üzleti vállalkozást, komoly vállalatcsoportot jelent és komoly műszaki feladatokat is, hiszen több komoly termelő egysége van a bencés koordinációjú szervezeteknek?

Jelen – és jövő
A közelmúlt – lassan két éve - , hogy nem csak gazdasági vezetés, hanem a rend vezetése is feladattá vált azzal, hogy a főapát a konvent választásának eredményeképpen egy fiatalnak mondható szerzetes lett, aki komoly üzleti tapasztalatokkal rendelkezik – szerzetes léte ellenére, vagy azzal együtt.
Hogy kapcsolódik össze a 996-ban alapított apátság „működésében” az üzlet, a gazdaság és a műszaki szemléletmód, amely mára vállalkozásokat, üzletet jelent több területen is?
Világörökség
Hogy illeszkedik ez a szerzetesrend csöndes, magába forduló életébe?
borászat, gyógynöveéngazdaság, sportpálya, fogadóépületek, vendéglátás - hogy illeszkedik mindez egy szervezetesrend életébe...?

Ilyen és ehhez kapcsolódó kérdésekkel várjuk vendégünket ezen az estén.

Regisztráció a kiemelt linken érhető el.