dec.
04

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara állásfoglalása a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos törvényjavaslatról

Az Országgyűlés tárgysorozatba vette a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló T/2250. számú törvényjavaslatot. A törvényjavaslattal kapcsolatban a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara Elnöksége az alábbi közleményt adja ki.

A törvényjavaslat korábbi előterjesztésként a Magyar Ménöki Kamarával és a Magyar Építész Kamarával nem került egyeztetésre.

A tervezett rendelkezések a sajátos hatáskörökkel felruházott köztestület egyes jogköreinek megvonását jelentik, amelyek jelenleg a hatályos jog szerint a Kamarához tartoznak. A Magyar Mérnöki Kamara ezt a feladatot képes ellátni.

A Magyar Mérnöki Kamara a beruházás fontosságának és a nukleáris biztonság elsődlegességének tudatában rögzíti, hogy a közreműködő mérnökök képességei (végzettsége és gyakorlata) el kell érjék a saját szakterületükön a jogosultságuknak megfelelő szintet, amit a kamarai tagsághoz kapcsolódó  független és objektíven működő minősítési rendszer folyamatosan garantál. Erre kell épüljön, és ez kell kiegészüljön a nukleáris létesítmények esetében elengedhetetlen további ismeretekkel és készségekkel.

A kiemelt feladat sajátosságaira tekintettel megoldható a kamara és az illetékes kormányzati szerv közötti fokozott, akár törvényben szabályozott együttműködés. Ezért a kamara a benyújtott törvénytervezet 8. § (1), (2) bekezdéseivel, amelyek nem ezt tartalmazzák, nem ért egyet.

Feltételezzük, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházáson nem csak hazai mérnökök fognak dolgozni. Az EGT-államok vonatkozásában a határon átnyúló szolgáltatás szabályozása megoldott, harmadik országbeli szolgáltatók számára pedig viszonosság alapján megoldható.

Értetlenül állunk az előtt, hogy miközben az orvosi, gyógyszerészi vagy agrár érdekképviselet tevékenységét miniszteri szinten látványosan és egyértelmű támogatásban részesíti a magyar kormány, addig a hazai legnagyobb beruházásban dolgozó mérnökök vonatkozásában a Magyar Mérnöki Kamara feladatkörét és jogkörét, a mérnök társadalomban betöltött integráló szerepét csökkentik.

Véleményünk szerint egy független, az adott területen jártassággal és tapasztalatokkal, továbbá meglévő felhatalmazással rendelkező köztestület által működtetett, átlátható, szabályozott jogosítási és továbbképzési rendszer mindenkinek az érdeke kell legyen.

Ezért a Magyar Mérnöki Kamara a törvénytervezet benyújtójával, azonnali egyeztetést kezdeményezett.

Budapest, 2014. december 4.

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége

A Magyar Építész Kamara Elnöksége

 

A Mérnök Újság decemberi számában sorok kívül foglalkozunk a fenti témával, az ezzel kapcsolatos vezércikket elérhetik az alábbi címen: