Geotechnikai Tagozat: Kiadványok, segédletek, szabályozó anyagok

 <<< vissza a tagozat nyitóoldalára  

Ezen az oldalon olyan szakmai segédanyagokat gyűjtöttünk össze, melyek segíthetik a szakmagyakorlókat a mindennapokban.

 

Kamarai tudástárban elérhető

Elektronikusan letölthető

 

Nyomtatásban megjelent

 

Kamarai tudástárban elérhető

Az e-Mérnök rendszerbe belépve a kamarai tagok az MMK és a szakmai tagozatok által készített anyagokhoz férhetnek hozzá. A tudástár elérhető a Tagjainknak / Kamarai tudástár menüpont alatt

Segédlet az új, EC7 alapú geotechnikai dokumentáció tartalmi követelményeit betartó munkarészekhez, a mérnöki és vizsgálati ráfordítások összeállításához, tervfázisonként

Jelen dokumentáció a geotechnikai tervezés általános szabályait megfogalmazó Eurocode 7 (MSZ EN 1997) új alapelve, fogalmai mentén rögzíti a tervezés menetét és az előkészítendő - geotechnikai vonatkozású - dokumentációkat.

Alapozások tervezése az EC7 MSZ EN 1997-1, 2 Geotechnikai Tervezési szabványok alapján

A Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai és a Tartószerkezeti Tagozata a 2011. január 1-én hatályba lépett MSZ EN 1997-1,2 Geotechnikai tervezés szabványok (EC7) alkalmazásának megkönnyítésére Bizottságot hozott létre. A Bizottság egy „Geotechnikai – Tartószerkezeti egyeztető adatlap és útmutató”, című útmutatót dolgozott ki a geotechnikai és tartószerkezeti tervezők együttműködésének elősegítésére.

A geotechnikai tevékenységek szabályai az Eurocode-ok szerinti tervezésben

E dokumentummal a Magyar Mérnöki Kamara a Geotechnikai Tagozat előterjesztése és a lefolytatott egyeztetések alapján irányelveket fogalmaz meg a geotechnikai tevékenységekre vonatkozóan.

Útmutató a geotechnikai vizsgálatok szükséges mértékének megállapításához az EC-7 elveinek és előírásainak figyelembevételével

Az útmutató az új EC-7 szabványok kapcsán bevezetett geotechnikai kategóriákat, díjzónákat is ismertetve ad útmutatást a talajvizsgálatok szükséges mértékére. Az iránymutatás az alapozási rendszer, műtárgy vagy földmű függvényében adja meg a szükséges feltárások számát, mélységét és maximális távolságát.

Korszerű cölöpalapozások tervezése geotechnikai, tartószerkezeti és technológiai szempontok alapján

A jelen tervezési-alkalmazási útmutató célja az, hogy ismertesse a cölöpalapozások tervezésének legfontosabb irányelveit. Az Eurocode 7 szabványnak megfelelő általános cölöptervezési szabályrendszer bemutatásán túlmenően összefoglalja a hazai geotechnikai tervezés bevált módszereit, beleértve a próbaterhelést és a vízszintes terhelések felvételét is.

Útmutató talajjavítási módszerek alkalmazásához

Az útmutató számba veszi az új talajjavítási technológiák tárházát, ismerteti ezek alkalmazási lehetőségeit, várható hatásaikat. Ismerteti az előkészítés, tervezés, kivitelezés és monitoring feltételeit, bemutatja a talajjavítási technológiák igényelte tervezői - kivitelezői mérnöki szemléletet, megadja az alkalmazások alapvető méretezési módszertanát.

Talajvizsgálatokat és talajvízméréseket végző vállalatoknak és szakszemélyzetének megfelelőség-értékelése az MSZ EN ISO 22475 szerint

Tanulmányunk összehasonlítja a megfelelőség-értékelés (MÉ) rendszerét más, minősítő rendszerekkel, mint pl. a Vízkútfúró minősítéssel, vagy a környezetvédelemben meglévő akkreditált mintavételi jogosultsággal.

vissza az oldal tetejére

 

Elektronikusan letölthető

Talajvízszint értékelése, biztonság kezelése a geotechnikai tervezésben

Hivatalos állásfoglalás az MMK Geotechnikai Tagozatától a talajvízszint értékelésével kapcsolatosan

Megjelenés éve: 2018
Letöltés

Geotechnika 2018 konferencián bemutatott előadás letöltése

Geotechnikai jogosultsági kérelmek eljárásnak folyamata

Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamarai Geotechnikai tervezői jogosultság (GT), geotechnikai vezető tervező cím és geotechnikai szakértői jogosultság (SZÉS8) megszerzésének menetéről

Megjelenés éve: 2019
Letöltés

Talajvizsgálati jelentés díjszámítás

A MMK Geotechnikai Tagozat elnöksége 2021. márciusában ajánlást készített a talajvizsgálati jelentés díjának számításához. Az útmutató célja az építési beruházások előkészítésének és megvalósításának egyes fázisaiban elkészítendő geotechnikai vizsgálati munkarész – a Talajvizsgálati jelentés – reális szakmai tartalmi megfogalmazása és az ehhez kapcsolódó vállalási ár tekintetében ajánlás, kalkuláció ismertetése. Ezzel nem csupán a geotechnikai tervezők segítése a célunk, hanem a beruházók, generáltervezők, tartószerkezeti-és más társtervezők munkájának megkönnyítése is a geotechnikai vizsgálati feladatok kalkulációjában, a szakmai útmutatásokat, vonatkozó szabványokat betartó munka mennyisége, valamint az ehhez tartozó vállalási ár megbecsülése érdekében.

Megjelenés éve: 2021
Letöltés

vissza az oldal tetejére

 

Nyomtatásban megjelent

 

Útmutató talajjavítási módszerek alkalmazásához

2015-ben a Magyar Geotechnikai Egyesület talajavítás témakörében szervezett egy worskhopot, melyen a tervezéstől a kivitelezésig valamennyi lépést bemutattuk. A kiadványban gyakorlati példákon keresztül is  ismertetjük az egyes technológiákat.

Szerző(k): Chovanyecz Enikő, Dr. Koch Edina, Dr. Szendefy János
Megjelenés éve: 2015
Kiadja: Magyar Geotechnikai Egyesület
Elérhetőség: info@geotechnikaiegyesulet.hu

Geotechnikai végeselemes modellezés

Mindennapokban is előforduló példákon keresztül kerül bemutatásra a numerikus modellezés, melyhez a kiadványban a szükséges elméleti háttéret is bemutatjuk.

Szerző(k): Dr. Szepesházi Róbert, Honti Imre, Schell Péter, Wolf Ákos, Dr. Mahler András, Dr. Szilvágyi Zsolt, Lődör Kristóf, Dr. Móczár Balázs, Szepesházi Attila, Dr. Koch Edina
Megjelenés éve: 2018
Kiadja: Magyar Geotechnikai Egyesület
Elérhetőség: info@geotechnikaiegyesulet.hu

vissza az oldal tetejére

 

Ha Ön úgy érzi valamilyen fontos anyag lemaradt a listáról, úgy azt e-mailen jelezheti.