szept.
06

Taggyűlést tartottak a vasi mérnökök

Éves taggyűlését tartotta a Vas Megyei Mérnöki Kamara. Elsőként Nádor István elnök köszöntötte a résztvevőket a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián, majd beszámolt az előző évről.

Eszerint 2020 végén 465 aktív státuszú tagot, illetve 211 felelős műszaki vezetőt, műszaki ellenőrt tartottak nyilván. Az elnökség részben online ülésezett, mindannyiszor határozatképesen: kilenc alkalommal összesen 49 határozatot hozott. Már tavaly márciusban beigazolódott, hogy a kamara elektronikus kapcsolattartásra való korábbi törekvése hasznos volt. Ennek segítségével a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején az adminisztrációban azonnal, minden zökkenő nélkül át tudtak állni a személyes kapcsolattartásról a home office üzemmódra. Szakmai továbbképzést öt alkalommal tíz mérnöki szakterület számára rendeztek, az eseményeken összesen 436-an vettek részt. A kamara pénzügyi háttere a fegyelmezett, pontos, takarékos gazdálkodásnak köszönhetően stabil maradt, egy miniszterelnökségi pályázaton még kétmillió forint többletforráshoz is jutottak.

vas-megye 1.JPG

Az eseményen bemutatkozott Wagner Ernő okl. építőmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) nemrég megválasztott új elnöke, aki elmondta, hogy jelentős változások várhatóak az MMK életében. Például rövidesen megváltozik a kamara alapszabálya, amelynek előkészítésében a megyei kamarák delegáltjaként Nádor István is közreműködött. Az elnök ismertette, döntés született arról, hogy a háromszáz főnél kisebb tagozatok, mint amilyen az egészségügyi-műszaki, az akusztikai, a vegyészmérnöki és a bányászati tagozat, megszűnnek, a jövőben más tagozatokba integrálódnak. Csökken a választmány létszáma is, annak nem lesz tagja sem az elnök, sem pedig az elnökség. Fontos célja az országos kamarának továbbá, hogy amint erre lehetőségük adódik, megszüntessék a kamarai székházra vonatkozó előnytelen bérleti szerződést, és végre saját fellegvárat alakítsanak ki.

Mivel a koronavírus-járvány miatt elmaradt a hagyományos Vasi Mérnökbál, így ezen a mostani taggyűlésen adták át az előző évi kitüntetéseket. Lőrincz Csaba okl. építőmérnök posztumusz Bodányi Ödön-díjat kapott, amelyet lánya, Lőrincz Katalin vett át. Bodányi Ödön-díjjal ismerték el Lukács Ernő okl. építőmérnök tevékenységét is. Kiemelkedő Mérnöki Munkáért díjban részesítették Füle Ernő és Kovács Imre okl. építőmérnököket, valamint Kozma Zoltán építőmérnököt, a Vas Megye Fiatal Mérnöke elismerő oklevelet pedig Déri Tamás okl. építőmérnöknek ítélték.

vas-megye-2.JPG
vas-megye-3.JPG

A rendezvényen szó esett arról, hogy a vasi kamara szeptember közepén szakmai tanulmányútra indul Horvátországba. Az utazás fő attrakciója a Neum-i, bosnyák korridor kikerülését lehetővé tevő Peljesac híd megnézése. A projektgazda „Hrvatske c esta” (Horvát Utak) mérnökei helyszíni bejáráson ismertetik meg a beruházás, a tervezés és az építés folyamatát az utazókkal, akik a folytatásban szakmai előadásokat hallgathatnak meg a horvát szigetek közműellátásának problémáiról, illetve a Dráva folyó vízgazdálkodási és hidroenergetikai kérdéseiről Varasdon. 

Az éves taggyűlésen a Vivace Kamarazenekar muzsikája színesítette a programot. 

 Fotók: Wagner Balázs, Unger Tamás