Portál

/ Információk / Hírek, közlemények
nov.
16

Az MMK működése a koronavírus járvány idején

A koronavírus járvány második hulláma miatt a Kormány új intézkedéseket hozott, amelyeket figyelembe véve a kamara – további értesítésig - a következők szerint segíti a mérnökök, szakmagyakorlók és minden más érintett munkáját:

Kamarai ügyintézés a veszélyhelyzet ideje alatt:

November 16-tól – további döntésig - az országos kamara titkársága elsősorban távmunkában, online módon látja el feladatait. A személyes ügyintézés szünetel. Kérjük, hogy ügyeiket elektronikus úton intézzék. Az egyes konkrét ügyintézési módokról és lehetőségekről kérjük, hogy mindenki előzetesen érdeklődjön a területi kamaránál vagy az országos kamara titkárságánál.

A postát hetente kétszer vesszük át, illetve továbbítjuk, emiatt a válaszadás a szokásosnál esetenként hosszabb lehet.
Az irodai telefonokat átirányítottuk illetékes kollégáinkhoz mobiltelefonokra, így – ügyfélfogadási időben – kollégáink elérhetőek maradnak.

Országos kamara hírei, elérhetőségei: https://mmk.hu
Területi kamarák közvetlen elérhetőségei: https://www.mmk.hu/szervezet/megyei_kamarak


Továbbképzések:

A kamarai továbbképzések személyes részvétellel további intézkedésig nem tarthatók meg. Ugyanakkor a járvány első hullámának a tapasztalatait is figyelembe véve ma már a legtöbb területi kamara online módon is biztosítja a szakmai továbbképzéseken való részvétel lehetőségét. A továbbképzési naptárunkban jelenleg is közel 30, online módon elérhető szakmai képzés áll rendelkezésre. https://mmk.hu/szolgaltatasok/tovabbkepzes/naptar

Az egyes képzésekkel kapcsolatban közvetlenül a képzést szervező területi mérnöki kamarát keresse a képzés adatlapján megadott elérhetőségek valamelyikén!
A kötelező jogi továbbképzés online módon továbbra is zavartalanul működik, ennek a részleteiről a https://mmk.hu/kepzesek/online oldalon tájékozódhatnak.


Beszámolók és vizsgák:

A beszámolókat és más jogosultsági vizsgákat elhalasztjuk, erről az eddig bejelentkezett vizsgázókat közvetlenül is értesítettük. Amint az online vizsgáztatás lehetővé válik, értesítjük az érintetteket. A jogszabályi akadályok elhárítást már kezdeményeztük.
Annak érdekében, hogy a vizsgára jelentkezetteket, és a közeljövőben jelentkezni szándékozókat ne érje hátrány, az ő esetükben a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokra vonatkozó szabályokat fogjuk alkalmazni. Ennek megfelelően az a szakmagyakorló, akinek a vizsga teljesítésére kiszabott egyéves határideje a veszélyhelyzet idején járna le, a vizsgáját a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig teljesítheti.
A vizsgákkal kapcsolatos aktuális információkat elérheti az országos kamara honlapján: ugyintezes/vizsga


Geodéziai minősítések meghosszabbítása:

2020. november 18-án jár le több száz olyan geodéziai tervező és szakértő jogosultsága, akik ezeket a jogosultságaikat a 327/2015. (XI. 10.) Korm. rendelet 2015-ös hatálybalépésekor, átsorolással szerezték meg. Az ő esetükben szintén a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokra vonatkozó rendeleti szabályokat fogjuk alkalmazni.

Az a geodéziai tervező vagy szakértő, akinek a tervezői vagy szakértői engedélye a veszélyhelyzet idején járna le, az ennek a meghosszabbítására vonatkozó kérelmét a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig nyújthatja be a területi mérnöki kamara titkára részére. A kérelem benyújtására vonatkozó egyéb kérdések esetén kérjük, hogy keressék közvetlenül a területi mérnöki kamarákat.


Beruházáslebonyolítói Mesteriskola és Nukleáris Szakértői Mesteriskola

A két mesteriskola szervezése folytatódik. A jelenlegi helyzetben valószínűleg tisztán online oktatás lesz, ez azonban később, a helyzet javulásával, változhat. A járványhelyzet az előkészítést és a mesteriskolák indítását lényegesen nem befolyásolja.

https://mernokvagyok.hu/bl-mesteriskola/
https://mernokvagyok.hu/nu-mesteriskola/


Gázszerelő igazolványok meghosszabbítása:

A gázszerelői nyilvántartással összefüggő személyes ügyfélfogadás is szünetel. Kérjük, hogy amennyiben rendelkezik ügyfélkapu belépéssel, a bejelentését ebben az időszakban elsősorban elektronikus úton, E-PAPIRON (https://epapir.gov.hu) keresztül kezdeményezze.
A gázszerelő igazolványok esetében szintén alkalmazandók a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokra vonatkozó rendeleti szabályok, azaz a veszélyhelyzet idején lejáró gázszerelő igazolványok a veszélyhelyzetet követő 60. napig érvényesek.
További részletek: https://mmk.hu/ugyintezes/gazszerelo-nyilvantartas

2020. november 16.
Nagy Gyula elnök