márc.
09

Duna Palota: Hangulatos ünnepségen vehették át a díjakat az MMK kitüntetettjei

A Duna Palota március 9-én már másodszor fogadta a hazai mérnök-közélet egyik fontos eseményét, a Kamarai Aranygyűrű, a Zielinski-díj és más kitüntetések átadását.

mmk-dijatado1

A csaknem kétórás, ünnepségen a díjazottak méltatását kulturális műsor vezette fel: előbb a Duna Palota kamarazenekara játszott, majd az Óbudai Árpád Gimnázium gyermekkórusa aratott zajos sikert. Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula előbb a Zielinski Szilárd Díjakat, majd a Kamarai Aranygyűrűket adta át, ezután került sor a tiszteletbeli taggá fogadó emléklapok átadásra. Végül a Tartószerkezeti Tagozat által odaítélt dr. Menyhárd István díjat vehették át az arra érdemesek.

Az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt két kategóriában ítélte oda a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tanácsa.
- Az előző év kiemelkedő mérnöki teljesítményéért az elismerést Kun Gábor villamosmérnök, a Hungaroprojekt Mérnökiroda Kft. ügyvezetője, a Kamara Elektrotechnikai tagozatának elnöke kapta a Puskás Ferenc stadion elektromos ellátásának, erős- és gyengeáramú rendszereinek, világításának, közvetítéstechnikájának, informatikájának teljeskörű, világszínvonalú tervezéséért, amely megfelel a rendkívül magas „UEFA2020” elvárásoknak.
- Az életműdíjat Dr. Ijjas István professor emeritus vehette át a mérnök-generációk nevelésében végzett fél évszázados tevékenységéért, szakmai-tudományos publikációiért, oktatás-szervezői tevékenységéért, a magyar mérnökség hírét, megbecsültségét gazdagító kiemelkedő nemzetközi tevékenységéért, példaadó szakmai-közéleti tevékenységéért, és a Magyar Mérnöki Kamarában végzett önzetlen tevékenységéért.

mmk-dijatado2

Az 1924-ben alapított Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének tiszteletére és emlékezetére elnevezett Zielinski Szilárd Díjat a következő személyeknek ítélte oda a kuratórium:
- Dr. Bánó Imre gépészmérnök, mérnök-matematikus, repülőgép-szakmérnök részére, aki a Magyar Mérnöki Kamara alapító tagjaként, a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara több cikluson át elnökségi tagjaként és a Gépészeti tagozat elnökségi tagjaként a magyarországi polgári repülés hagyományainak őrzőjeként egyedülálló repülőgép-tervezői munkát végzett. Tudományos tevékenysége is elsősorban a repülőgéptervezés köré csoportosul, miközben számos magas színvonalú írást publikált a Repüléstudományi Közleményekben. Oktatási, továbbképzési tevékenységével sok éve támogatja a Magyar Mérnöki Kamara munkáját.
- Dely Kornél villamosmérnök, műszaki tanár részére, aki a Magyar Mérnöki Kamara tagja, és aki kiemelkedő szakmai tervezői munkát végzett elsősorban a távközlés, intézményi erősáramú tervezés és a villámvédelem területén. Tudományos és publikációs tevékenységét nemcsak a szakmai kiadványokban, hanem a széles nyilvánosság előtt is jelentős figyelem követi.
- Tuczai Attila gépészmérnök, klímatechnikai-szakmérnök részére, aki a Veszprém megyei Mérnöki Kamara tagjaként munkáját felelősségteljesen végezve vezeti az épületgépész szakcsoportot. Számos kórház és egészségügyi intézmény gépészeti tervezése mellett– a teljesség igénye nélkül - olyan emblematikus épületek kötődnek nevéhez, mint a Herendi porcelánmanufaktúra, a Veszprém Aréna vagy a Hangvilla.
- Wéber László építészmérnök, gazdasági mérnök, címzetes egyetemi docens részére, aki olyan jelentős hazai közintézmények megvalósítása során szerzett érdemeket, mint például a Bazilika felújítása, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a RAM Colosseum építése vagy a Keleti és Nyugati pályaudvar homlokzati rekonstrukciója. Egyik kezdeményezője a Magyar Mérnöki Kamara által indított Beruházáslebonyolító mesteriskolának.

A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta:
- Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi főosztályvezető-helyettese részére a tűzvédelem és tűzmegelőzés területén tett sikeres jogszabály-előkészítési, szabványkidolgozási, oktatási és ismeretterjesztési munkájáért, különösen a villamos témájú Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek kidolgozásáért és karbantartásáért.
- Dr. Gingl Zoltán egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Műszaki Informatika Tanszék vezetője részére a műszaki informatika oktatása érdekében folytatott elkötelezett munkájáért és a tudományág széleskörű megismertetése terén tett sikeres erőfeszítéséért.
- Hájos László vegyészmérnök részére az egyetlen magyarországi cukorgyár fennmaradása érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint a biogáz energetikai és közlekedési hasznosításának terjesztéséért.
- Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke részére az építőipar fejlesztése, a mérnökök érdekvédelme érdekében, a Magyar Mérnöki Kamarával folytatott hosszú távú sikeres együttműködéséért, valamint a közbeszerzések szabályozása terén az egységes közös álláspont kialakítása terén tett sikeres erőfeszítéseiért.
- Kókai Tibor PhD, P. Eng. szerkezetépítő mérnök, a kanadai mérnökakadémia tagja részére a magasépületek dinamikai vizsgálatáért, földrengésre történő méretezésével kapcsolatos munkájáért, és e munka eredményeinek terjesztéséért, oktatásáért.
- Miklóssy Ferenc a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke részére a sikeres építőipari, magasépítési tevékenységéért.
- Persányi István aranydiplomás építőmérnök részére a magyar építőipari termékek, szabadalmak, know-how sikeres nemzetközi értékesítéséért, különösen a belga cégekkel történt együttműködésért.
- Vinkler Károly okleveles hűtőipari mérnök részére egy nemzetközi együttműködésben kifejlesztett új, hidraulikai méretező program adaptálásáért és nemzetközi használatóságának megteremtésért, elterjesztéséért.

A Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozat a legkiválóbb statikus mérnökök és szerkezettervezők elsősorban erkölcsi elismerésére kitüntetést alapított, amelyet a neves, és széles körben elismert szerkezettervező mérnökről, dr. Menyhárd Istvánról nevezett el.
A tagozat 2019. évi díjazottjai is a március 9-i ünnepélyese eseményen vehették át elismerésüket: Dr. Hajtó Ödön, a Kamara alapító elnöke (életműdíj), Dr. Metzing Ferenc és Dulácska Endre professzor.

  Az eseményen készült fotók a kamara tárhelyén megtekinthetők, illetve letölthetők.

mmk-dijatado3

 

Kapcsolódó anyagok