okt.
29

Megjelent a hitelfelmondási tilalom további fenntartását szabályzó rendelet

A Magyar Közlöny 232. számában megjelent az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény.

A törvény előírja a hitelfelmondási tilalom további fenntartását, amely alapján a hitelező az adóssal kötött szerződést nem teljesítés miatt 2021. június 30. napjáig felmondással nem szüntetheti meg.

A jogszabály rendelkezései kiterjednek az álláskeresőnek minősülő munkanélküliekre, a gyermeket váró, vagy gyermeket nevelő szülőkre, a nyugdíjasokra, valamint a közfoglalkoztatottakra. Adóstársak esetén elegendő, ha az egyik adóstárs minősül adósnak.

A fizetési haladék kiterjed a babaváró támogatást igénybe vevőkre, valamint a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvény bekezdése szerinti részletvevőre is.

A törvény rendelkezéseit a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások meghatározásáról szóló - jövőben megalkotandó – kormányrendeletben meghatározásra kerülő vállalkozásokra is alkalmazni kell.

A jogszabály 2021. január 1-jén lép hatályba. – Magyar Közlöny 232. szám