nov.
11

Elindult a mérnöki kamara Nukleáris Tervezői Mesteriskolája

A Magyar Mérnöki Kamara – a Paks II. Atomerőmű Zrt., az Országos Atomenergia Hivatal, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézete szakmai támogatásával – november 8-án elindította Nukleáris Tervezői Mesteriskoláját.

A mesteriskola képzési programja a gyakorló mérnökök, az atomerőmű-ipar projektjeiben résztvevő és a kapcsolódó területeken dolgozó szakemberek tudásának nukleáris ismeretekkel történő bővítését szolgálja. A nukleáris energiaszektor a stratégiai iparágak egyike, amely tudományosan megalapozott erőfeszítések eredményeként, magas minőségi elvárásoknak megfelelve hozza létre létesítményeit, biztosítja működésüket. A sajátos környezetben végzett, speciális követelményeket kielégítő, minőségi és költséghatékony munka különleges felkészültséget igényel.  

A kamarai mesteriskola tananyaga az átfogó és általános szintű nukleáris ismeretekre és összefüggésekre koncentrál, összeállítása azt a célt szolgálja, hogy a képzésben résztvevők megértsék a nukleáris szakterület sajátosságait, ezt saját szakmai és vállalkozási területükön alkalmazni tudják, és eszközként használják a terület más szakágaival folytatott együttműködésben. A tananyag a speciális nukleáris ismeretek átadása mellett a hagyományos szakmai területek nukleáris szempontú tárgyalását is biztosítja. Az iparág magas minőségi és szakmai követelményeinek megfelelő ismeretek egyes részei a hagyományos projektekben való munkavégzés során is jól felhasználhatók.  

A Magyar Mérnöki Kamara és a vele együttműködő partnerszervezetek – Paks II. Atomerőmű Zrt., az Országos Atomenergia Hivatal, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézete – a hazai vállalkozások sikerességét, nukleáris projektekbe való bekapcsolódását kívánja elősegíteni a Nukleáris Tervezői Mesteriskola elindításával.  

A november 8-án kezdődött és 2022. márciusig tartó oktatás a járványhelyzetre tekintettel hibrid – jelenléti és online – formában történik. Azok a hallgatók, akik a mérnöki kamara tagjaként végzik el a mesteriskolai kurzust, tanúsítványt is kapnak, amely szakmailag egyenértékű a mérnöki jogosultsággal.  

A Magyar Mérnöki Kamara az utóbbi években több, igen sikeres mesteriskolai képzést szervezett több mérnöki – speciális korrózióvédelem, informatikai projektellenőrzés, kiberbiztonság, beruházáslebonyolítás – szakterületen.