márc.
03

Március 2-án örök nyugalomra helyezték Barsiné Pataky Etelkát, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnökét

Barsiné Pataky Etelka élete minden területén mérnök maradt, hazája és annak társadalma javát szolgálta, a szó nemes értelmében a polgári kultúra értékteremtő képviselőjeként - mondta Nagy Gyula, az MMK elnöke pénteken, a február 4-én elhunyt korábbi kamarai elnök temetésén a Farkasréti temetőben.

2018. március 2-án kísérték utolsó útjára Barsiné Pataky Etelkát a budapesti Farkasréti temetőben. A gyászolók között a kamara jelenlegi és korábbi tisztségviselői mellett ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, valamint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Barsiné Pataky Etelka számtalan tisztségében fáradhatatlanul dolgozott a polgári, nemzeti, keresztény Magyarországért, egész életét ennek szolgálatába állította – hangsúlyozta a kormányfő. "Hűséges és lojális volt politikai közösségéhez, nemzete és hite mellett esőben és sárban is állhatatosan kitartott" – fogalmazott Orbán Viktor az életének 77. évében elhunyt Barsiné Pataky Etelkáról. Hozzátette: "keresztény munkakultúrája, határozottsága, kitartása és türelme valamennyiünket tisztelőjévé tett".

Barsiné Pataky Etelka nőként helyt tudott állni a férfiak által uralt mérnöki világban, sőt annak meghatározó alakjává vált. Helyt állt emellett a magyar politika embert próbáló és méltánytalan világában, valamint a nemzetközi színtéren is – emlékeztetett a miniszterelnök, felidézve életútjából, hogy “a szabad Magyarország hajnalán” elsők között csatlakozott az Antall József körül csoportosuló, a kommunista rendszert leváltani akaró demokratákhoz.

Amikor a "kegyetlen küzdelemben" eredeti politikai közössége felőrlődött – folytatta -, az elsők között volt, aki felismerte, hogy a keresztény, nemzeti, polgári, konzervatív ideálokat hol képviselheti tovább a maga és az ország szempontjából is a leghitelesebben. Példája sokakat bátorított, "és együtt a polgári oldalon összefogva el is értük a sikert” – mondta Orbán Viktor. Barsiné Pataky Etelka “kitartott, velünk maradt a legnehezebb és a legkilátástalanabb időkben is", nem sodorták el őt sem a vereség, sem a győzelem szélviharai – fogalmazott.

"Az ő és a hozzá hasonló elkötelezett magyar emberek példája és kitartása nélkül a nemzeti, keresztény tábor, a polgári Magyarország eszménye sohasem győzhetett volna Magyarországon" – mondta a kormányfő, kijelentve: "példa ő a ma és a jövő politikusai előtt".

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke olyan zászlóvivőként méltatta a tisztséget előtte betöltő Barsiné Pataky Etelkát, aki élete minden területén mérnök maradt, hazája és annak társadalma javát szolgálta, "a szó nemes értelmében a polgári kultúra értékteremtő képviselőjeként". Mint mondta, hazai és diplomáciai feladatokat ellátva is őrizte integritását, nem sodorta őt el politikai forgószél; szakpolitikusként minden politikai irányzat elismerését és tiszteletét kivívta, amikor pedig 2009-ben a szakmai kamara elnökévé választották, egységesé, erőssé tette a megosztott köztestületet, így sikeresen védték szakmai érdekeiket és megőrizték korábbi eredményeiket.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó anyagok:

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnökének búcsúbeszédét letöltheti a http://mmk.hu/dokumentumok/Nagy-Gyula-bucsubeszed-20180302.pdf címen.

Orbán Viktor miniszterelnök búcsúbeszédét teljes terjedelmében megtalálja a http://www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-bucsubeszede-barsine-pataky-etelka-temetesen/ oldalon.

Barsiné Pataky Etelka életét és munkásságát bemutató korábbi írásunkat elolvashatja a https://mmk.hu/informaciok/hirek/gyaszhir-barsine-pataky-etelka oldalon. Ezen kívül a Mérnök Újság márciusi lapszámában részletesen is megemlékezünk a kamara előző elnökéről, melyet digitális formában az alábbi címen is elérhet: http://mmk.hu/dokumentumok/Bucsu-a-kamara-elnok-asszonyatol-MU2018marcius.pdf

Videó:

 (Forrás: Echo TV híradó, 2018.03.02.)

Fotók:

D_MTZ20180302032.jpg
D_MTZ20180302033.jpg
D_MTZ20180302034.jpg
D_MTZ20180302038.jpg
D_MTZ20180302040.jpg
D_MTZ20180302041.jpg

(Fotók: MTI, Máthé Zoltán)

  • news_header_bpe_gyaszhir