Hírek, közlemények

Tovább az archívumba >>>

Aktuális híreink:

 • MMK állásfoglalás

  A földmérők kötelező továbbképzésének eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatról
  A Kormány által 2018. november 20-án benyújtott, „Egyes agrárszabályozási törvények módosításáról” szóló T/3630. számú törvényjavaslat kiegészítésével kapcsolatban az alábbi állásfoglalást jelentette meg a mai napon a Magyar Mérnöki Kamara.

  Tovább
 • Nyilvántartásba kerülnek az energetikai szakreferensek

  A Parlament a közeljövőben tárgyalja az energetikai tárgyú törvények, valamint egyes klímapolitikai és adózási tárgyú törvények módosításáról szóló T/3624. számú előterjesztést, mely több, a szakmagyakorlókat érintő változást tartalmaz.

  Tovább
 • Elérhetőbbek lesznek a szabványok

  Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

  A Parlament elfogadta a hazai kis-és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslatot. A Magyar Mérnöki Kamara hosszabb ideje sürgette több egyeztetés során is a területért felelős államtitkárral, György Lászlóval való tárgyalások alkalmával, hogy a mérnökök a jelenleginél lényegesen kedvezőbb módon juthassanak hozzá a szükséges szabványokhoz, hiszen a szabványok használata egyaránt nélkülözhetetlen a szakmai színvonal, a szerződéses kötelezettségek, a biztonsági követelmények teljesítése és a versenyképesség biztosítása szempontjából.

  Tovább
 • Nyugdíjváltozások 2019-ben

   A Magyar Közlöny 117. számában megjelent az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény, mely jelentős – a nyugdíj melletti munkavégzésre vonatkozó – módosításokat tartalmaz.

  Tovább
 • A kamara sikeres fellépése megváltoztatta a közbeszerzési kiírást

   A Kamara -  érdekképviseleti tevékenysége körében - sikerrel lépett fel egy közbeszerzési eljárás szakmai tartalmával összefüggő hiányosság orvoslásában és elérte, hogy a módosított ajánlatkérés már megkövetelje a szükséges szakmagyakorlási jogosultságot.

  Tovább
 • Mérnöketikai konferencia

  A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága november 20-án először rendezett mérnöketikai konferenciát. A rendezvénnyel a Kamara célkitűzése, hogy a a kamarai törvényben előírt feladatokon túl – megelőző jelleggel – az etikus, tisztességes mérnöki tevékenység előmozdítása, erősítése érdekében is tegyenek lépéseket.

  Tovább
 • Hogyan tovább településenergetika?

  Hogyan tovább településenergetika? címmel rendez szakmai fórumot a Magyar Mérnöki Kamara.

  Napjainkban egyre többen, divatosan használják a városenergetika vagy a település energetika fogalmát. A szakszerűtlennek tekinthető meghatározás nagyon gyakran nem csak a laikusok, hanem a szakemberek között is megjelenik.
  A hibás fogalomhasználat az energiahatékonysági célkitűzések végrehajtását is nagymértékben korlátozza. Az energetikai perspektívákat formáló tervezők, auditorok, valamint a NEH munkatársainak megfelelő szemlélete és felelőssége ezen a téren is meg kell, hogy jelenjen.

  Regisztráció: Jelentkezés a szakmai programra.

  Tovább
 • Közlemény

  A Kormány 2018. november 6-án benyújtotta az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló, T/3367 törvényjavaslatot. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy törvénytervezet előzetes egyeztetésére nem került sor. Ugyanakkor a törvényjavaslat széles körben hasonlóságot mutat az általunk a kormányzathoz eljuttatott, az Építési Beruházási Folyamatok Rendszeréről szóló koncepcióval.

  Tovább
 • Kedvezményes utasbiztosítás

  A kamarai tagok számára a MAPFRE Biztosító egyedi, kamarai utasbiztosítási kedvezményt nyújt. A Kamara tagjai a Kamara honlapján megtalálható linken keresztüli biztosításkötéseknél 15% extra, egyedi kedvezményre jogosultak.

  Tovább
 • Kötelező jogi képzés

  A Magyar Mérnöki Kamara kontaktórás jogi képzést szervez 2018. november 26-án, hétfői napon.
  A képzést azok számára tartjuk fent első sorban, akik az on-line képzésben való megoldásban különös akadályokba ütköztek és nem volt módjuk a képzési modulokat ilyen technikai akadályok miatt ezidáig elvégezni.

  A nagy érdeklődésre való tekintettel a képzést megismétli a Kamara!
   

   

   

  Tovább
 • A Mérnökszalon vendége: Bojár Gábor

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja új rendezvénysorozatot indít Mérnökszalon néven. A célkitűzés, hogy olyan vendégeket hívjunk meg, akik kapcsolódnak a mérnöki tudományokhoz, de alapvetően nem közvetlen mérnöki tevékenységükről ismertek - mögöttük komoly teljesítmény áll, aminek mérnöki alapjai vannak és közismert személyiségek.

  Tovább
 • Év végéig lehet bejelenteni a korábban létesített kutakat

  A jelenleg hatályos jogszabályok alapján azon engedély nélküli kutak, amelyekre az engedélyt 2018. december 31-ig megkérik, mentesülnek a vízgazdálkodási bírság, valamint az igazgatási és szolgáltatási díjak alól.

  Tovább
 • Beruházáslebonyolítói mesteriskola

  A Magyar Mérnöki Kamara tájékoztatója a mesteriskola indításáról

  A beruházások hazánkban eddig nem tapasztalt méretű bővülése párosul a minőségi, gazdaságossági igények emelkedésével. Az új kihívások teljesítéséhez jelentős többlet tudásra van szükség. A cégek piaci versenyképességének elengedhetetlen feltétele, hogy e kimagasló tudással rendelkező beruházáslebonyolítókat foglalkoztassanak.

  Tovább
 • A tervezők eszközrendszerének pályázati támogatása

  A Kormány a 2018. január 22-én megjelent 1031/2018. (II. 8.) Korm. határozatával úgy döntött, hogy 2018. évre 8 milliárd forint – pályázati úton elérhető – támogatást biztosít az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére. A pályázat tehát – elvileg – a tervezőirodák eszközellátottságának támogatására is alkalmas volt. A kedvezményezettekre – a potenciális pályázókra – előírt feltételek miatt azonban a pályázat a hazai tervező irodák számára még sem jelentett reális lehetőséget.

  Tovább
 • Esszépályázat 14-18 éves korosztály számára

  A Magyar Mérnöki Kamara esszéíró pályázatot hirdet pályaválasztás előtt álló diákok számára az építőmérnöki szakma népszerűsítésének céljából. A pályázaton első sorban azoknak a diákoknak - és iskoláknak - részvételét javasoljuk, akik most tervezik jelentkezésüket az egyetemi képzések választásával a 2019 évi felvételi időszakra.

   

  Tovább
 • Októberi Mérnökszalon

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja új rendezvénysorozatot indít Mérnökszalon néven. A célkitűzés, hogy olyan vendégeket hívjunk meg, akik kapcsolódnak a mérnöki tudományokhoz, de alapvetően nem közvetlen mérnöki tevékenységükről ismertek - mögöttük komoly teljesítmény áll, aminek mérnöki alapjai vannak és közismert személyiségek. Októberi vendégünk október 9-én 17:00-19:00 között Kassai Lajos, lovasíjász, íjkészítő lesz.

  Tovább
 • VARINEX InfrastrukturaBIM – roadshow indult

  A Varinex új szemléletmód bevezetéséről, a kapcsolódó eszközökről tart bemutató körutat, amely a BIM technologia saját értelmezésével kínál új lehetőségeket a szakma versenyképességének növeléséhez.

  Tovább
 • Botka Imre Díj átadás és Botka előadás

  Meghívjuk Önt a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozatakibővített elnökségi ülésének keretében és a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara társrendezésében tartandó Botka Imre Díj átadásra és Botka előadásra.

  Tovább
 • 111 új szabvány, valamint 12 nemzeti szabvány helyesbítés

  A Magyar Szabványügyi Testület 2018. szeptemberi hírlevelében megjelent információk alapján a hónapban 111 új szabvány, valamint 12 nemzeti szabvány helyesbítése jelent meg.

  Tovább
 • Megjelent a 16/2018 (IX.11.) ITM rendelet

  A Magyar Közlöny 2018. szeptember 11-i számában megjelent a műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályokról szóló 16/2018 (IX.11.) ITM rendelet.

  Tovább
 • IX. Építészek és zene világnapja október 1-jén

  A Zene Világnapját október 1-jén, 1975 óta ünnepeljük, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására.

  Tovább
 • magyarorszag.hu karbantartás szeptember 15-én
  Tovább
 • Építőmérnök konferencia - Palkovics: modern civilizáció nem létezik innovatív és felelősen gondolkodó mérnökök nélkül

  Modern civilizáció nem létezik innovatív és felelősen gondolkodó építőmérnökök nélkül, munkájukban ötvöződnie kell a korszerű technológiának, a modernitásnak és a fejlődésnek éppúgy, mint a hagyományoknak és a kultúrának - mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn az Építőmérnök 200 elnevezésű nemzetközi konferencián, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

  Tovább
 • Építőmérnök 200

  Köztéri plakátkiállítás Budapest belvárosában szeptember 10-től!

  Az Institution of Civil Engineers idén ünnepelte 200 éves fennállását, ezért az Európai Építőmérnökök Tanácsa (ECEC) a 2018-as évet az építőmérnökök évének kiáltotta ki. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és az angol építőmérnökök szervezete, az Institution of Civil Engineers ICE közös rendezvénye, az „Építőmérnök 200” egyik kiemelten fontos állomása a köztéri plakátkiállítás, amelynek célja az építőmérnöki tevékenység értékeinek és eredményeinek bemutatása a társadalom számára.

  A rendezvény helyszínén vegyesen jelennek meg az építőmérnöki tevékenység angol és magyar szereplői, projektjei, kiemelve az angol-magyar együttműködést.

  Tovább
 • Átadták a Tierney Clark-díjat

  Áder János köztársasági elnök és Ő Királyi Fensége, András, York Hercege adta át ma Budapesten az év legjobb magyar építőmérnöki alkotását elismerő  Tierney Clark-díjat

  Tovább
 • Versenyképes mérnök, versenyképes gazdaság - Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Mérnöki Kamara

  Szeptember 5-én az épülő Puskás Ferenc Stadion infotermében tarotta nagyszabású sajtótájékoztatóját a Magyar Mérnöki Kamara, amelyen többek között szó volt az Építőrménök 200 rendezvényről, az új beruházási kódexről is.

  Tovább
 • Elkészült a beruházási folyamatok és a tervezői szolgáltatások rendszerének koncepciója

  A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének közreműködésével elkészítette a közpénzből finanszírozott beruházások előkészítésére, tervezésére és megvalósítására vonatkozó koncepcióját, a Beruházási Folyamatok Rendszerét (BFR) és a Tervezői Szolgáltatások Rendszerét (TSZR).

  Tovább
 • Építőmérnök 200 - Nagyszabású konferencia a Mérnöki Kamara szervezésében

  2018. szeptember 10-11-én kerül megrendezésre az év legrangosabb építőmérnöki rendezvénye, az Építőmérnök 200, amelynek fővédnöke Dr. Áder János, Köztársasági Elnök. Tekintse meg a rendezvény honlapját és regisztráljon a rendezvényre!

  Tovább
 • "Víz és biztonság Magyarországon" - Konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében

  A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM „VÍZ ÉS BIZTONSÁG MAGYARORSZÁGON” címmel konferenciát szerve 2018. szeptember 27-én. Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Központ (1083 Budapest, Üllői út 82.).

  Tovább
 • Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

  Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták az együttműködés és az atomenergia hazai alkalmazásának fontosságát. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a fórumon megköszönte Hamvas István vezérigazgatóként végzett munkáját, és bemutatta a Paksi Atomerőmű új vezetőjét, Pekárik Gézát.

  Tovább
 • Tiszteletbeli tag kitüntetést kapott dr. Jancsó Árpád

  A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége dr. Jancsó Árpád műszaki doktor, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja részére a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta.

  Tovább
 • Az MMK támogatja a vízgazdálkodási törvény alkotmányossági vizsgálatát

  Az Országgyűlés 2018. július 20-i ülésnapján elfogadta a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvénynek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról szóló T/ 384. számú törvényjavaslatot. A Köztársasági Elnök - a Köztársasági Elnöki Hivatal 2018. július 30-án kelt sajtóközleménye szerint -a részére megküldött törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára megküldte az Alkotmánybíróságnak.

  Tovább
 • Életünk elképzelhetetlen jól képzett mérnökök nélkül

  Kiállítás nyílt Szegeden „Mérnöki alkotások Csongrád megyében és Csongrád megyei mérnökök alkotásai” címmel 2018. július 7-én szombaton, a Szent István téri víztoronyban.

  Tovább
 • 12. Üzletember találkozó Győrben

  Az Ausztriai Kereskedelmi Ügynökök Kamarai Szakszövetsége a Bécsi Magyar Nagykövetség Külgazdasági Osztályával és a Győr- Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve üzletember találkozó alkalmával kívánja bemutatni az osztrák kereskedelmi ügynökök értékesítési gyakorlatát.

  Tovább
 • Etikai munkacsoport cselekvési program
  Tovább
 • Környezetvédelmi tagozati kitüntetések

  A Környezetvédelmi Tagozat három különböző kategóriában várja a javaslokat az alábbi díjakra: Környezet Védelméért kitüntetés, Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatásért kitüntetés, Környezetmérnöki Diplomadíj.

  Tovább
 • Eurázsiai Vízügyi Konferencia - 2018. szeptember 13-14.

  Az Ázsiai-Európai Vízügyi Együttműködés (ASEM Water) több mint 50 tagországát képviselő magas rangú állami, kormányzati vezetőknek, az eurázsiai vízipari, tudományos és technológiai intézetek, szakmai szövetségek, ipari kamarák, nemzetközi pénzügyi intézmények legfelsőbb vezetőinek és szakértőinek részvételével Eurázsiai Vízügyi Konferencia kerül megrendezésre Budapesten 2018. szeptember 13-14-én.

  Tovább
 • Mérnök-közgazdász szakirányú másoddiplomás képzést hirdet a Budapesti Covinus Egyetem

  Egyetemi diplomával rendelkezők számára állították össze a Magyar Akkreditációs Bizottság által akkreditált posztgraduális képzési programokat, amelyek közül évek óta élénk érdeklődés van a Mérnök-közgazdász képzésünk iránt. A cél az, hogy a program minden egyetemi végzettséggel rendelkező számára elérhető legyen, aki alapképzettsége mellé gazdasági ismereteket akar szerezni.

  Tovább
 • Megjelent az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 8/2018. (VI.29) AM rendelet

  A Magyar Közlöny 2018. június 29-i számában megjelent az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 8/2018. (VI.29) AM rendelet.

  Tovább
 • MMK egészségbiztosítási felmérés
  Tovább
 • TIERNEY CLARK-DÍJ

  Az Institution of Civil Engineers (Nagy-Britannia) a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége ebben az évben ismét meghirdeti a – Tierney Clark Díj – pályázatot. A pályázat díját a bíráló bizottság a tervezés, előkészítés, lebonyolítás és megvalósítás során legjobbnak bizo- nyuló építőmérnöki alkotásnak ítéli oda.

  Tovább
 • Módosul az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló korm. rendelet

  A Magyar Közlöny 2018. évi 103. számában hosszú várakozást követően megjelent az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet módosítása.

  Tovább
 • Elérhető az első magyar BIM kézikönyv

  Június 22-től letölthető az első magyar BIM-kézikönyv. A négyrészes sorozat első kötete nem csupán az épületinformációs modellezéshez kapcsolódó legfontosabb fogalmakat ismerteti, hanem a technológia széleskörű felhasználási lehetőségeit is részletesen bemutatja.

  Tovább
 • Indiai üzleti delegáció a Magyar Mérnöki Kamaránál

  Az Európai Unió indiai képviselete mellett, az Indiai Kereskedelmi Kamara, különböző indiai kereskedelmi szövetségek és a kétoldalú kapcsolatokban érdekelt indiai – európai szervezetek közreműködésével 1992-ben alapították az EU – India Kereskedelmi Kamarát. A kamara tagjai elsősorban a kis- és közepes vállalkozások és magánszemélyek, akik számára a szervezet jelentős segítséget nyújt külföldi kapcsolatok felkutatásában, tárgyalások megszervezésében és export tevékenységük fejlesztésében.

  Tovább
 • A GDPR rendelet által érintett adatvédelmi terület

  2018. május 25. napján hatályba lépett az Európai Unió GDPR adatvédelmi rendelete mely szigorú követelmények elé állítja a hazai vállalkozásokat is, komoly szankciók mellett!

  Tovább
 • Tárgyalás alatt a Beruházási kódex

  2018. június 4-én a közepes és nagy léptékű beruházások rendszerének szabályozása ügyében tanácskozott a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége vezetése.

  Tovább
 • Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szabványügyi Testület és a Magyar Mérnöki Kamara

  A Magyar Mérnöki Kamara Szabványügyi Testülete konferenciát szervezett 2018. június 5-én 14 órától az MMK Angyal utcai székházában. A konferencia célja többek között a kamarán belüli aktív kapcsolatrendszer kiépítése volt, a szabványokkal kapcsolatos valamennyi kérdéssel, fordításokkal, a szabványokhoz való hozzáféréssel, szabványalkotási javaslatokkal kapcsolatban.

  Tovább
 • Alelnöki ülés az országos Kamaránál

  Az MMK Alelnöki Tanácsa június 6-án tartott ülésén áttekintette a május 12-i Küldöttgyűlésen hozott határozatokat, valamint az azt követően elektronikus szavazással hozott döntéseket, illetve az ezekből adódó feladatokat.

  Tovább
 • Budapest Főváros XV. ker. Polgármesteri Hivatal pályázatot hirdet

  Budapest Főváros XV. ker. Polgármesteri Hivatal pályázatot hirdet az ÉPÍTÉSÜGYI osztályon OSZTÁLYVEZETŐI és ÉPÍTÉSÜGYI, HATÓSÁGI ÜGYINTÉZŐI munkakörök betöltésére.

  Tovább
 • Naperőmű Tervezők Fóruma

  Az Energetikai Tagozat május 30-án nagysikerű rendezvény keretében adott áttekintést a naperőművek tervezésének kérdéseiről, a szabályozástól az üzemeltetésig, különös hangsúlyt fektetve a speciális mérnöki feladatok magas színvonalú megvalósítására.

  Tovább
 • Ismét van Széchenyinek emléktáblája a Kazán szorosban

  A magyarországi folyók szabályozása létkérdés volt a hajózásnak és a mezőgazdaságnak. Gróf Széchenyi István sürgetésére a 19. század második negyedében kezdtek hozzá az Al-Duna zuhatagjainak tudományos felméréséhez. Ezért Széchenyi - személyes tapasztalok szerzésére - 1830 nyarán a ”Desdemona” evezős bárka fedélzetén maga is végighajozott a Dunán Pesttől egészen a torkolatig.

  Tovább
 • Jogszabálymódosítás - GDPR

  A Kormány 2018. május 29-én benyújtotta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló előterjesztést.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara Szabványügyi Testülete konferenciát szervez 2018. június 5-én 14 órától az MMK Angyal utcai székházában

  A konferencia célja, hogy a kamarán belül aktív kapcsolatrendszer kiépítését tegyük lehetővé, a szabványokkal kapcsolatos valamennyi kérdéssel, fordításokkal, a szabványokhoz való hozzáféréssel, szabványalkotási javaslatokkal kapcsolatban.

  Tovább
 • Nagy Gyula, A Magyar Mérnöki Kamara elnöke beszéde és koszorúzása a Széchenyi Emléktábla avatásán

  2018. 05. 26-án a Kazán-szorosban újra felállított Széchenyi Emléktábla avatásán beszédet mondott Nagy Gyula az MMK elnöke és koszorút dobott a Dunába a munkában résztvevő mérnökök emlékére. Az avatáson a meghívott egyházi és állami tisztségviselők mellett beszédet mondott Dr. Pogány András a Temesvári Egyetem professzora, aki 50 évvel ezelőtt részt vett a folyamszabályozás befejezését jelentő erőmű építési munkáiban.

  Tovább
 • Tisztújító taggyűlést tartott a Környezetvédelmi Tagozat

  2018. május 24-én tartotta tisztújító taggyűlést tartott a Környezetvédelmi Tagozat.

  Tovább
 • Gryllus Dániel, a Kaláka zenekar alapítója volt a harmadik Mérnökszalon vendége

  Harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Mérnöki Kamara új, népszerű rendezvénye, a Mérnökszalon. A Mérnökszalon vendége Gryllus Dániel, a Kaláka zenekar alapítója volt.

  Tovább
 • GDPR témában szervezett konferenciát a Mérnöki Kamara

  2018. május 25-én lép életbe az Európai únió új adatvédelmi rendelkezése, közismert nevén a GDPR rendelet. A rendeletre való felkészülés úgy a magánszemélyek, mint a vállalkozások számára többletfeladatokat jelent.

  Tovább
 • Csatlakozzon a Magyar Mérnöki Kamara megújult mobilflottájához

  Megújult a Magyar Mérnöki Kamara és a Telekom közötti keretszerződés, új tarifastruktura, kedvezőbb feltételek és rövidesen további lehetöségek is elérhetővé válnak a Telekommal között új megállapodás alapján.

  Tovább
 • Gyászhír: elhunyt Dr. Korda János

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Korda János életének 89. évében.

  Tovább
 • Épületgépészeti Szakmai nap Deberencenben

  A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke május 10-én tartotta szakmai napját. A látogatók a szakmai napon egy szakkiálítást is megnézhettek, ahol 25 kiállító ipari partner részvételével nagyon magas színvonalú szakmai előadásokra került sor. A szakmai napon tartotta kihelyezett elnökségi ülését az Épületgépészeti Tagozat. A rendezvényen Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke is részt vett.

  Tovább
 • Mérnökszalon: Gryllus Dániel, a Kaláka zenekar alapítója

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja új rendezvénysorozatot indít Mérnökszalon néven. A célkitűzés, hogy olyan vendégeket hívjunk meg, akik kapcsolódnak a mérnöki tudományokhoz, de alapvetően nem közvetlen mérnöki tevékenységükről ismertek - mögöttük komoly teljesítmény áll, aminek mérnöki alapjai vannak és közismert személyiségek.

  Tovább
 • GDPR konferencia a Mérnöki Kamara szervezésében

  2018. május 25-én lép életbe az Európai únió új adatvédelmi rendelkezése, közismert nevén a GDPR rendelet. A rendeletre való felkészülés úgy a magánszemélyek, mint a vállalkozások számára többletfeladatokat jelent. A feladatokról, a lehetőségekről, a szabályok rövid ismertetéséről szól a tájékoztató, amelyre minden érdeklődőt vár a Kamara.

  Tovább
 • Gyászhír: Kecskeméthy Géza

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Kecskeméthy Géza életének 87. évében.

  Tovább
 • Bogárdi Szilvia, kamarai tagunk nyerte a hétvégén megrendezett XII. Ultrabalton női egyéni versenyét

  Bogárdi Szilvia 26:13:17-es eredménnyel futott be a célba. Ezzel nem csak a női egyéni versenyt nyerte meg, de összetettben a 9. legjobb időt érte el az egyéni versenyzők között. Gratulálunk a nagyszerű teljesítményhez!

  Tovább
 • "A kamara vezetése nagy súlyt helyez a szolgáltató jelleg erősítésére." - mondta Nagy Gyula az MMK 2018-as Küldöttgyűlésén

  A Magyar Mérnöki Kamara május 12-én tartotta éves küldöttgyűlését a legnagyobb hazai mérnökképző intézmény, a BME dísztermében. A szakmai tagozatok és megyei kamarák küldöttei meglehetősen alacsony, mindössze hatvan százalékos részvételi arányban képviselték szervezeteiket a hivatásrendi önkormányzat legmagasabb döntéshozó fórumán.

  Tovább
 • Küldöttgyűlés május 12-én

  Most szombaton, május 12-én tartja éves Küldöttgyűlését a Magyar Mérnöki Kamara. A Küldöttgyűlés a Magyar Mérnöki Kamara legfőbb döntéshozó szerve.

  Tovább
 • Harc a szmog ellen

  Múlt év novemberben még igazán hideg sem volt, amikor már jelentkeztek az első hazai szmog-riasztások. A téli szmog kialakulásában felerészt a szilárdtüzelés, felerészt a közlekedés kipufogógázaival okozott porszennyezése a vétkes.

  Tovább
 • Gyászhír: Dr. Németh István

  Rendkívüli szomorúsággal értesültünk a tragikus hírről, 2018 április 30-án váratlanul elhunyt Dr. Németh István okl. építőmérnök, aki több cikluson keresztül elnöke és alelnöke volt a Vas Megyei Mérnöki Kamarának, majd munkája elismeréséül "Tiszteletbeli elnöke".

  Tovább
 • Veszprémi Hangvillában tartotta kihelyezett ülését a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat elnöksége

  „Naprakész tudással kell rendelkezniük a magyar mérnököknek, csak így lehetnek versenyképesek!”  - erre hívta fel a figyelmet a Magyar Mérnöki Kamara elnöke Veszprémben. Nagy Gyula az Épületgépészeti Tagozat Elnökségi ülésén vett részt a Hangvillában. A multifunkcionális rendezvényközpont építéséről és a kivitelezés során felhasznált épületgépészeti megoldásokról előadás hangzott el az ülésen.

  Tovább
 • Kollaboratív robotok

  A kollaboratív robotokat (KR) azért fejlesztették ki, hogy képesek legyenek az emberrel közös munkatérben, ugyanazon időben meghatározott feladatot végezni. Az ember irányítja és felügyeli a termelési folyamatokat, miközben a robot átveszi a megterhelő munkát. Az érzékeny, könnyűépítésű KR képes védőkerítés nélkül, innovatív biztonságtechnikai megoldások segítségével, közös munkát végezni az emberrel, kéz a kézben. 

  Tovább
 • KONFERENCIA: Naperőmű Tervezők Fóruma

  A Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozata tisztelettel meghívja Önt a tagozat által hagyományteremtő céllal megrendezett NAPERŐMŰ TERVEZŐK FÓRUMA című rendezvényre.

  Tovább
 • Tervezzenek fenntarthatót! - Beszélgetés prof. dr. Klaus Bollingerrel

  A szakági mérnököknek és az építészeknek úgy kell együttműködniük, hogy egy most épülő házat az unokáink valami teljesen másra is használhassanak. Ehhez nagy, alátámasztás nélküli belső terek, relatíve kevés tartófal, és olyan szerelőjáratok és helyiségek kellenek, amelyek kellően rugalmasan alakíthatók azokhoz a jövőbeli technológiáknak a beépítéséhez, amelyeket még fel sem találtak – nyilatkozta interjúnkban Klaus Bollinger.

  Tovább
 • Gyalogos ívhíd a Dunán - A Dráva utca és a Margitsziget közötti átkelő tervezése

  A kerékpározás felértékelődése és a szabadidő tartalmas eltöltése valós igényt teremtett a Dunán gyalogos-kerékpáros híd építésére több ponton is – a Rákóczi hídtól északra, a Kopaszi-gátnál, a Csepel-szigetre –, de a legnyilvánvalóbb hely a Margitsziget mindkét oldalról való megközelítése. Ezt az igényt korábban a hétvégékre az autós forgalom elől lezárt és a gyalogosoknak átadott Lánchíd és a közelmúltban ideiglenesen sétálóvá alakított Szabadság híd példája is mutatja.

  Tovább
 • Módosult a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet

  A Magyar Közlöny 2018. április 20-i számában megjelent az egyes iparszabályozási tárgyú kormányrendeletek bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 80/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék rendezvénye a Műszaki Egyetemen

  2018. április 19-én került megrendezésre a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének VIII. Épületgépészeti Szakmai Napja.

  Tovább
 • Nagy Gyula, az MMK elnöke tartott előadást a Dunagáz Konferencia és Kiállítás című rendezvényen

  2018. április 18-19-én került megrendezésre Visegrádon a 26. Dunagáz Konferencia és Kiállítás, ahogy Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke „A hazai gazdaság fejlődésének szolgálatában” címmel tartotta meg előadását.

  Tovább
 • Választmányi ülés Budapesten

  2018. április 20-án Budapesten tartotta Választmányi ülését a Magyar Mérnöki Kamara. A Választmányi ülésen a területi kamarák és a szakmai tagozatok képviselő vettek részt.

  Tovább
 • Elnökségi ülés április 17-én

  2017. április 17-én ülésezett a Magyar Mérnöki Kamara elnöksége. Az Elnökségi ülésen számos olyan napirendi pontot tárgyaltak, ami a májusi küldöttgyűlésen is szerepelni fog.

  Tovább
 • Ismét Korrózióvédelmi mesteriskola

  Az épített környezet használati és esztétikai állapotát és értékét folyamatosan rongálja a korrózió. A szerkezetek környezettel való kölcsönhatása az esetek döntő többségében a szerkezet felületének és/vagy szerkezetének a használat szempontjából előnytelen, káros megváltozását eredményezi; ez a korrózió.

  Tovább
 • Véleményezhető irányelvek

  A megfelelő műszaki szabályozással az építési beruházások – legyen az állami nagyberuházás, vagy lakossági építkezés – műszaki tartalma egyértelműbb, ellenőrzése hatékonyabb lehet, ami a minőségi kivitelezést támogatja. Az ÉMI ezért meghatározó szerepet vállal a műszaki szabályozásban, kiemelten az építési műszaki irányelvek alkotás terén.

  Tovább
 • Második alkalommal került megrendezésre a Mérnökszalon

  Második alkalommal került megrendezésre a Magyar Mérnöki Kamara új, népszerű rendezvénye, a Mérnökszalon. A Mérnökszalon vendége Dr. Csókay András, agysebész volt.

  Tovább
 • 60 új Informatikai Projekt Ellenőr végzett a Kamarában

  2018. április 6-án és 7-én vizsgáztak azok, akik részt vettek az elmúlt egy évben a Magyar Mérnöki Kamara által szervezett Informatikai Projekt Ellenőr Mesteriskolán. A Mérnöki Kamara a Mesteriskolát már második alkalommal szervezte meg, így a most végzett 60 fővel együtt már 100 főre növekedett az Informatikai Projekt Ellenőrök száma.

  Tovább
 • Minden csepp víz érték

  Az ENSZ vízgazdálkodással kapcsolatos céljai megvalósítására 12 fős, állam- és kormányfőkből álló vízügyi elnöki testületet (VET) hozott létre, melynek tagja Áder János magyar államfő is. A VET Minden csepp víz érték című jelentésben foglalta össze a tevékenységét, mely honlapunkról is letölthető, és amelyet a 8. Vízvilágfórum nyitó plenáris ülésén Áder János köztársasági elnök mutatott be a résztvevőknek.

  Tovább
 • A Mérnöki Kamara folyamatos munkában

  A Mérnöki Kamara napi működését bemutatni nehéz feladat, hiszen a kamara 19 területi kamarából épül fel és mindehhez 21 szakmai tagozat kapcsolódik, a Mérnöki Kamara központi szervezete pedig a Magyar Mérnöki Kamara. Az így létrejövő szervezetben körülbelül 300 fő vesz részt a kamara aktív, napi szintű működtetésében.

  Tovább
 • MÉRNÖKI INNOVÁCIÓT TÁMOGATÓ ALAPÍTVÁNY

  Az alapítvány célkitűzése EU-s szabványok lefordítása és nemzeti mellékletek kidolgozása, hazai és regionális alkotások és teljesítmények bemutatása, fiatal mérnökök támogatási rendszerének elindítása. Ajánlja fel adójának 1 százalékát alapítványunk javára, melyet elektronikusan vagy postai úton is megtehet.

  Tovább
 • Titkári értekezlet március 26-án

  Főtitkári értkezletet tartott a Magyar Mérnöki Kamara. Az ülést a Kamara Főtitkára, Virág Rudolf vezette.

  Tovább
 • Life program kisokos

  A LIFE program égisze alatt 2014-ben - az Európai Uniónak az éghajlatváltozással szembeni nemzetközi összefogásban betöltött vezető szerepéhez alkalmazkodva - létrejött a LIFE Éghajlat-politika alprogram, amelynek célja az éghajlatváltozás mérséklését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, valamint az éghajlat-politikai irányítást és tájékoztatást megvalósító kísérleti, demonstrációs, bevált gyakorlati, valamint tájékoztató-tudatosságnövelő projektek támogatása.

  Tovább
 • Ülést tartott az Épületgépészeti tagozat

  2018. március 21-én tartotta ülését az Épületgépészeti tagozat. Az ülést Gyurkovics Zoltán, a tagozat elnöke vezette.

  Tovább
 • Magyar Formatervezési Díj pályázatot és a Design Management Díj felhívás

  A Magyar Formatervezési Tanács érdek- és véleményegyeztetésre szolgáló tanácsadó testület, célja a magyar nemzetgazdaság versenyképességének a formatervezés eszközeivel történő erősítése, a hazai formatervezési kultúra fejlesztése.

  Tovább
 • Erdőmérnöki tagozat tisztújítás

  2018. március 20-án tartotta tisztújító ülését a Magyar Mérnöki Kamara Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozata. A tagozat elnökének Dobó Istvánt választották.

  Tovább
 • Van-e még visszaút vagy elmentünk a falig? Milyen megoldások lehetségesek, hogy mindenkinek jusson az élethez elegendő vízmennyiség?

  Napjainkban egyre nagyobb globális problémát okoz a vízhiány jelensége. Ezt a kérdést járta körbe a Kossuth Rádió Időt kérek c. műsorának március 17-i adása.

  Tovább
 • Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott Dr. Hajtó Ödön

  Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Dr. Hajtó Ödön okleveles mérnöknek, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnökének kiemelkedő színvonalú mérnöki munkája, valamint a Magyar Mérnöki Kamara megalakulása és működtetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

  Tovább
 • Tervezői pályázat

  Az Európai Unió Digitális Menetrendjének és Magyarország Nemzeti Infokommunikációs Stratégiájáról szóló 1069/2014. (II. 19.) Korm. határozat Digitális Infrastruktúra pillérének kitűzött célja, hogy 2020-ra minden háztartás számára biztosított legyen legalább 30 Mbps sebességű interneteléréshez való hozzáférés lehetősége, továbbá hogy a háztartások legalább 50%-ában 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon rendelkezésre.

  Tovább
 • Feladat alapú pályázat 2018

  A Magyar Mérnöki Kamara a Tagozatok számára az elmúlt évekhez hasonlóan meghatározott tématerületeken a FELADATALAPÚ PÁLYÁZAT (FAP) rendszerében támogatást nyújt szakmai feladataik végzéséhez. A pályázat célja, hogy a MMK tagozatai és tagjai szakmai munkájukhoz olyan új ismereteket és módszertani segítséget kapjanak, amelyek elősegítik a legkorszerűbb technológiák megismerését, előmozdítják alkalmazásukat, egyben továbbképzéseken is hasznosítható, a gyakorlati alkalmazást segítő dokumentumok.

  Tovább
 • Március 2-án örök nyugalomra helyezték Barsiné Pataky Etelkát, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnökét

  Barsiné Pataky Etelka élete minden területén mérnök maradt, hazája és annak társadalma javát szolgálta, a szó nemes értelmében a polgári kultúra értékteremtő képviselőjeként - mondta Nagy Gyula, az MMK elnöke pénteken, a február 4-én elhunyt korábbi kamarai elnök temetésén a Farkasréti temetőben.

  Tovább
 • Az atomenergetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

  A Magyar Közlöny 2018. február 28-i számában megjelent az egyes atomenergetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 27/2018. (II. 28.) Korm. rendelet, mely több jogszabály módosítását tartalmazza.

  Tovább
 • KATA-s adozó? Erre figyeljen!

  A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) hatálya alá tartozó jövedelme esetén az adózás rendjéről szóló törvény szerint az 17SZJA a bevallását is ezen időpontig kell benyújtania, azaz 2018. február 26. napjáig.

  Tovább
 • CO Workshop a Magyar Mérnöki Kamara szervezésében

  "A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!" címmel elérhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján egy tájékoztató, amely a szén-monoxid mérgezések megelőzéséről szól. A workshop ennek az anyagnak a részletes, az érintett tervezők, mérnökök és műszaki ellenőrök, valamint felelős műszaki vezetők körében való ismertetésére szolgál és ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  Tovább
 • Közös nyilatkozat a felszín alatti vizek védelmében

  A 2017. évben immáron harmadszor is az Országgyűlés elé került az a törvénymódosítási javaslat (T/18816), amely 80 méteres mélységig lehetővé tenné a háztartási vízkivételeket szolgáló lakossági kutak mindenféle engedély és bejelentési kötelezettség nélküli építését. A Parlament a javaslatban megfogalmazottakkal már találkozott a 2017. október hó 12-én beterjesztett T/17458 számú törvényjavaslatban.

  Tovább
 • Nemzetközi szinten is díjazták a paksi C15 bevezetését

  A Paksi Atomerőműben gondosan megtervezett, majd bevezetett 15 hónapos üzemeltetési ciklus (C15) érdekében munkálkodó kiváló fizikusok, mérnökök, ellenőrzést és vezetést végző dolgozók műszaki fejlesztési eredményeinek köszönhetően az eddigi két nemzeti díj után a C15 projektünk immáron egy nemzetközi díjat is kapott. Czibula Mihályt, a C15 kiemelt-projekt vezetőjét az eddigi eredményekről, a résztvevő kollégákról és a jövő feladatairól kérdeztük.

  Tovább
 • Továbbképzésre kell mennie? Erre figyeljen!

  Több mint 20 ezer tervező, szakértő, műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető képzését szervezi a Magyar Mérnöki Kamara és a területi (megyei) kamarák. Több mint 200 képzés, konferenciák, mesteriskolák, online kurzusok, 150 egyetemi és vállalati előadó és az ipari világ legnagyobb szereplői hozzák létre a kamarai tagok és nyilvántartottak részére az ország legjobb mérnökképzéseit.

  Tovább
 • Kerekasztalbeszélgetés a mérnökinformatikusokról

  Dubniczky Miklós, a Mérnök Újság főszerkesztőjének koordinálásával kerekasztal beszélgetést tartott a kamara székházában Rácz József, a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának elnöke, Dr. Beinschróth József docens, az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetének igazgatója, dr. Gábori László, a Kutatás-fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője és Ott Károly, a Mol Group szakértője.

   

  Tovább
 • MTV 1 interjú Nagy Gyulával, a Magyar Mérnöki Kamara elnökével

  Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és Dr. Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinálásáért felelős helyettes államtitkára február 16-án közös sajtótájékoztatót tartott a gázkazánok cseréjének egyszerűsített eljárásáról. Az MMK elnöke a közös sajtótájékoztatót követően a témáról külön interjúban is nyilatkozott az MTV 1 híradójának.

  Tovább
 • Egyeztetés a Magyar Szabványügyi Testület székházában

  Nagy Gyula, az MMK elnöke és Kovács Oszkár, az MMK Szabványügyi Testületének elnöke február 15-én a Magyar Szabványügyi Testület székházában megbeszélést tartott Pónyai György ügyvezető igazgatóval és Szabó Józseffel, az MSZT Szabványosítási Titkárságát irányító főosztályvezetővel.

  Tovább
 • Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Mérnöki Kamara találkozója

  2018. február 14-én Koji Lászlóval, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével tartott megbeszélést Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

  Tovább
 • Eredményes volt a kamarai kezdeményezés: támogatások az építészmérnöki és mérnöki tevékenységet végző vállalkozások technológiai korszerűsítésére

  A Magyar Mérnöki Kamara sokrétű kezdeményezésének eredményeképpen a Kormány a 2018. február 8-án kelt 2018. évi 15. számú Magyar Közlönyben megjelent, a hazai építőipari vállalkozások hatékonyságnövelésére irányuló forrás biztosításáról szóló 1031/2018. (II. 8.) Korm. határozatában felhívta a  nemzetgazdasági minisztert, hogy az  építőipari ágazat, valamint az  építőipari kivitelezéshez szorosan kapcsolódó építészmérnöki és mérnöki tevékenységet végző vállalkozások technológiai korszerűsítésének, hatékonyságnövelésének támogatása érdekében azonnal határidővel gondoskodjon 8 mrd forint, a 2019. és a 2020. évben a központi költségvetés tervezése során évi 6 mrd forint biztosításáról.

  Tovább
 • Az Etikai Bizottság ülése a Magyar Mérnöki Kamarában

  Február 13-án tartotta ülését az Etikai Bizottság. Az ülésen az alábbi napirendi pontokat tárgyalta a testület.

  Tovább
 • Képzések a Magyar Mérnöki Kamarában

  A Mérnöki Kamara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kötelező továbbképzések mellett egyéb képzéseket, mesteriskolákat is szervezzen a kamarai tagok számára. A feburár 12-én hétfőn a Korrózióvédelmi Mesteriskola utolsó, negyedik féléve kezdődött meg, de ugyanezen a napon került megrendezésre a rendkívül népszerű Energetikai auditori felkészítő tanfolyam is.

  Tovább
 • Médiatalálkozó a Mérnöki Kamarában

  Február 9-én a Mérnöktársadalam népszerű magazinjainak képviselőivel egyeztetett a Magyar Mérnöki Kamara vezetősége. A találkozó célja az információáramlás elősegítése, illetve a szorosabb együttműködés megalapozása volt.

  Tovább
 • IDEA Conference 2018
  Tovább
 • Leendő energetikai auditoroknak és szakreferenseknek

  A Magyar Mérnöki Kamara – jogszabály és az illetékes hatóság döntése alapján – vizsgára felkészítő tanfolyamokat, vizsgákat, kötelező éves továbbképzéseket és öt évenkénti megújító vizsgákat szervez az energetikai auditorok és szakreferensek számára.
   

  Tovább
 • Vasi Mérnökbál beszámoló

  Az idei bált az elegancia mottójával szervezte meg a Vas Megyei Mérnöki Kamara. A jeles eseménynek immáron harmadik alkalommal is a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja adott otthont.

  Tovább
 • MMK Katódvédelmi kompetencia képzés meghirdetése

  A Magyar Mérnöki Kamara meghirdeti a katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzésére az MSZ EN 15257 szabvány szerinti  1. kompetencia szintű tanúsítás kiadása előtti gyakorlati oktatást. Az oktatást az elkövetkezendő években több alkalommal hirdetjük meg az igények figyelembe vételével.

  Tovább
 • Főtitkári értekezlet február 5-én

  Főtitkári értekzletet tartottak a Magyar Mérnöki Kamarában február 5-én Budapesten. Az ülésen minden területi kamara képviselője jelen volt.

  Tovább
 • Életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnöke

  Életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnöke. Barsiné Pataky Etelka két cikluson keresztül, 2009-től 2017-ig volt Kamaránk meghatározó vezetője. Barsiné Pataky Etelkát a Magyar Mérnöki Kamara saját halottjának tekinti.

  Tovább
 • Gyászhír: Volkai János

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Volkai János életének 71. évében. A Magyar Mérnöki Kamara saját halottjának tekinti.

  Tovább
 • Idén januárban elindult a kamarai kedvezményes felelősségbiztosítás!

  Már több százan töltötték ki a Magyar Mérnöki Kamara által létrehozott, kedvezményes felelősségbiztosítási konstrukció adatlapjait a https://mmk.hu/biztositas címen

  Tovább
 • FIGYELEM: honlapunkon január 27-én és 28-án karbantartást végzünk

  A karbantartás ideje alatt honlapunk rövid ideig nem lesz elérhető, illetve előfordulhat, hogy egyes funkciók (névjegyzék, továbbképzési naptárak, stb.) átmenetileg nem lesznek használhatók. Szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

  Tovább
 • Konzultáció: az épület-, illetve infrastruktúra-építéshez használt termékekre vonatkozó uniós szabályokról

  Az EU nyilvános konzultációt hirdetett meg az épületek illetve az infrastruktúra  építéséhez használt termékekre vonatkozó uniós szabályokról (CPR rendelet), annak érdekében, hogy a felülvizsgálat és továbbfejlesztés érdekében javaslatok, háttéranyagok álljanak a rendelkezésre. A kérdőívet on-line, január 22 és április 16 között lehet kitölteni.

  Tovább
 • Környezetvédelmi díjátadó 2018

  Díjátadó ünnepséget tartott 2018. január 18-án az MMK Környezetvédelmi Tagozata, ahol többek között a „Környezetmérnöki Diploma Díj"-ak átadása is sor került.

  Tovább
 • Új rendeletek a Magyar Közlöny 2017. december 28-i számában

  A Magyar Közlöny 2017. december 28-i számában megjelent az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet és a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló 477/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Elnöki évértékelő

  2017 májusában új vezetés lépett a Mérnöki Kamara élére. Az új elnök, Nagy Gyula és az elnökség sok megoldandó feladattal indította el az év második felét. Ezek a 2017. évi tisztújítást követő események – eredmények – nem csupán a kamara tagjaira vannak, lehetnek hatással, hanem országos szinten is közvetlen kihatással bírnak alapvető fejlesztési, beruházási folyamatokra.

  Tovább
 • Nyelvi képzés a Kamara és a BME Idegen Nyelvi Intézet együttműködésében

  Hosszabb előkészítési idő után elindul a nyelvi képzések programja, amelynek részleteit január folyamán egyezteti a Kamara a Nyelvi Intézet vezetésével.

  Tovább
 • Ügyeleti rend az ünnepek alatt

  2017. december 25. és 2018. január 2. között a Magyar Mérnöki Kamara Főtitkársága csak ügyeleti rendben működik, ezért a telefonos ügyfélszolgálat szünetel, illetve a berékező emailekre csak január első hetében tudunk válaszolni.

  Tovább
 • Új kiadvány: Épületenergetika

  Megjelent a Magyar Mérnöki Kamara gondozásában az Épületenergetika kiadvány. A december 1-én megrendezett Épületgépészet napjára került a polcokra a segédlet átdolgozott, új kiadása.

  Tovább
 • Fiatal mérnököket díjazott a Magyar Mérnöki Kamara alapítványa

  A Magyar Mérnöki Kamara Mérnöki Innovációt Támogató Alapítványa (MITA) tervezési pályázatot írt ki 35 évnél fiatalabb kamarai tagsággal és tervezői jogosultsággal rendelkező mérnökök számára a közlekedés területén.

  Tovább
 • Kötelező felelősségbiztosítás

  A Magyar Mérnöki Kamara 2018. január 1-től mind díjában mind szolgáltatásában egyedien kedvező felelősségbiztosítási rendszert vezet be. A felelősségbiztosítás szükségessége megkérdőjelezhetetlen, sőt, számos esetben most már kötelező is. A Magyar Mérnöki Kamara által bevezetett, és kizárólag a Magyar Mérnöki Kamarán keresztül, a Magyar Mérnöki Kamara tagjainak és nyilvántartottainak elérhető felelősségbiztosítási rendszer két alapvető pilléren nyugszik.

  Tovább
 • Utolsó energetikai auditor/szakreferens továbbképzés december 4-én

  Jelentkezzen a 2017-es év utolsó energetikai auditor/szakreferens továbbképzésre. Az előadás témája: Középületek energetikai auditálása. Előadó: Szilágyi Sándor és Cservenyák Gábor

  Tovább
 • Mérnökbál 2018

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezésében 22. alkalommal kerül megrendezésre a mérnöktársadalom ismétlődő, legünnepélyesebb találkozója, a Mérnökbál.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása a beruházások előkészítéséről és költségkereteik tartásáról

  Az építőiparban az utóbbi időben tapasztalható erőteljes fellendülés igényli, hogy a kormányzat és a beruházási rendszer szereplői áttekintsék a folyamat keltette igények kielégítésének lehetőségeit és az esetleges nem kívánatos tendenciák keletkezésének megelőzését. A Magyar Mérnöki Kamara ezen, a mérnöki tervezői szolgáltatások szempontjából is alapvető folyamathoz kapcsolódóan az alábbi állásfoglalást alakította ki.

  Tovább
 • e-közmű workshop december 5-én Debrecenben

  A Magyar Mérnöki Kamara és a Lechner Tudásközpont együttműködésének keretein belül – országos rendezvénysorozat újabb állomásaként -  a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara e-közmű szimpoziumot tart december 5-én Debrecenben.

  Tovább
 • Ülésezett az Etikai Fegyelmi Bizottság

  A Magyar Mérnöki Kamara Etikai Fegyelmi Bizottsága elnökének, Kövesi Tibornak a meghívására 2017. nov. 13-án találkoztak a megyei kamarák etikai fegyelmi bizottságainak elnökei.

  Tovább
 • Pályázat: eszköz- és szoftverbeszerzés

  Magyarország Kormányának Felhívása a vállalkozások számára, a vállalati K+F+I tevékenységek intenzitásának növelése érdekében. A Magyar Mérnöki Kamara már jelezte a Kormányzatnak, hogy ebben a témában szükséges lenne pályázati forrás biztosítása.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt Dr. Visontai József

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Visontai József, gyémántdiplomás okl. mérnök, egyetemi magántanár. A Magyar Mérnöki Kamara saját halottjának tekinti.

  Tovább
 • BIM Képzés indul a Graphisoft szervezésében

  A Graphisoft kétnapos BIM manager képzést indít november végén. AZ idén második alkalommal meghirdetett képzés azok számára jelent lehetőséges a BIM ismeretek elmélyítésére, akik ArchiCAD használat területén több éves gyakorlattal rendelkeznek már.

  Tovább