Ez történt augusztusban a kamarában

Ez történt- naptár

 


A  jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatás érdekében, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy minden hónap elején az elmúlt hónap legfontosabb eseményeiről, a kamara tevékenységéről összefoglalót küld a kamara tagjainak „Ez történt a kamarában?” címmel.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre. 

Ez történt a kamarában: 2020. augusztus

A Magyar Mérnöki Kamara eseményösszefoglalója – a hónap legfontosabb eseményei a teljesség igénye nélkül


2020.08.05
Asztalon a 266-os: egységes MMK-MÉK javaslat a szakmagyakorlás szabályaira
A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara – a Miniszterelnökség illetékes helyettes államtitkárságával történt egyeztetést követően – közösen is benyújtotta a mérnöki szakmagyakorlás szabályait meghatározó 266/2013 (VII.11.) Kormányrendelet módosítására irányuló, egységes javaslatát. A két kamara elnöke hangsúlyozta, hogy bő fél évtized tapasztalatai alapján nélkülözhetetlen és elodázhatatlan a szakmagyakorlás szabályozásának módosítása. Erre mielőbb sor kerülhet, mivel a két kamarán kívül más szervezeteket közvetlenül nem érint a javaslat. Sürgeti a módosítást, hogy a szakmagyakorlás terén már sok rendezendő kérdés gyűlt össze, amelyek megoldatlansága napi problémákat okoz a szakmagyakorlóknak.

2020.08.06
Stratégiai partnerség az állami ingatlanvagyont üzemeltető KIVING Kft.-vel
Az MMK és a KIVING Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft. stratégiai partnerségi megállapodásának célja, hogy az állami ingatlanvagyon üzemeltetése, fejlesztése során alkalmazható legyen a kamara szemléletmódja, és szakmai párbeszéd segítse az új, innovatív technológiák bevezetését az állami ingatlangazdálkodási célok megvalósulása során. A kamara a műszaki feladatok magas színvonalú megvalósításához szakmai kapacitásokat ajánl a KIVING-nek, és az együttműködés kiterjed a KIVING szakembereinek képzésére is, amelyeken felsőoktatási hallgatók, illetve pályakezdő szakemberek is részt vehetnek.     

2020.08.14
Az MMK reagált az Állami Számvevőszék vizsgálatára: a Magyar Mérnöki Kamara gazdálkodása átlátható és elszámoltatható
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a köztestületek ellenőrzése körében az országos és területi mérnöki kamarákat is ellenőrizte. A jelentés pozitív megállapítást tett az országos kamara belső szabályozottságára, ugyanakkor – mivel a kamara a bíróság által is közzétett számviteli beszámolókat küldte meg az ÁSZ-nak – hiányolta az aláírt beszámolókat. A kamara sajtóközleményben is közölte, hogy az aláírt beszámolókat is átadta az ÁSZ-nak. A kamarák valamennyi kifogásra határidőre intézkedési tervet készítenek, amelynek elkészítéséhez az országos kamara szakmai segítséget nyújt. 

https://mmk.hu/informaciok/hirek/sajtokozlemeny-MMK-ASZ-jelentes-20200814  

2020.08.24
Az MMK Választmányának ülése
Az MMK Választmánya megtárgyalta az MMK  2021-es, az Elnökség által bemutatott költségvetési tervezetet. A Választmány élénk vita után egy olyan tervet támogatott, amely egyszerre szolgálja az MMK feladatellátásának hosszabb távú költségvetési biztonságát, a tagozatok szakmai munkájának eredményesebb támogatását és a területi kamarák kiegyensúlyozott gazdálkodását.

https://mmk.hu/informaciok/hirek/valasztmanyi-ules-20200826

2020.08.25
Az építésgazdasági stratégia ősszel kerülhet a Kormány elé
Várhatóan október elejéig a Kormány elé kerül a 2020-2025-ös időszakra vonatkozó Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia A dokumentum az ágazati szereplők igényeire reagálva nagy hangsúlyt kíván fektetni a képzett munkaerő biztosítására, a kiszámítható állami iparpolitikai támogatási rendszer kialakítására, az építőipari cégek technológiai fejlesztésére - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára az építésgazdaság szereplőinek szervezett online konferencián. Az MMK álláspontját Nagy Gyula elnök ismertette a résztvevőkkel. Az elnök hangsúlyozta, hogy a dokumentum tervezete tartalmazza a kamara javaslatait.

https://mmk.hu/informaciok/hirek/iparagi_konzultaco_20200716_online

https://mmk.hu/informaciok/hirek/itm-gazdasagi-strategia-konf-20200826

2020.08.26
Az Elnökség a Küldöttgyűlés elé terjeszti a Választmány által is támogatott 2021. évi költségvetési tervezetet
A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége 2020. augusztus 26-i ülésén úgy döntött: a szeptember 11-i Küldöttgyűlés elé terjeszti a Választmány által részletesen megvitatott és támogatott 2021-es költségvetés tervezetét. Nagy Gyula elnök aktuális ügyekről is tájékoztatta az Elnökséget

https://mmk.hu/informaciok/hirek/elnoksegi-ules-20200827%20

2020.08.27
A levegőtisztaság-védelemről az országos kéménykonferencián
Az MMK elnöke nyitotta meg augusztus 27-én a XI. Országos Kéménykonferencia kiállítását Kecskeméten. Nagy Gyula szerint a rendezvény jó alkalmat teremt a jogszabályváltozások, a szigorodó környezetvédelmi előírások áttekintéséhez a minőség, a biztonság, valamint az élhetőség jegyében. A konferencia plenáris ülését Gyurkovics Zoltán, az Épületgépészeti Tagozat nyitotta meg, ahol előadóként többek között dr. Bándi Gyula a jövő nemzedék szószólója és dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok előadásait hallgathatták meg a jelenlévők.  A konferencia központi témája volt a levegő tisztaságának védelme, valamint az egészséges belső levegő biztosítása. Több előadás foglalkozott azzal, hogyan lehet az égéstermékek visszaáramlását megakadályozni, és hogyan lehet az esetleg keletkező, életveszélyt okozó szén-monoxidot időben jelezni.

https://hiros.hu/hirek/biztonsag-felelosseg---kemenykonferencia-kecskemeten-videoval

2020.08.31
Óbudai Egyetem: tanévnyitó szenátusi ülés        
Nagy Gyula MMK elnök is részt vett az Óbudai Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg a tanévet.  "Magyarországon továbbra is megéri felsőfokú végzettséget szerezni, a diplomával rendelkezők könnyebb elhelyezkedéssel, jó szakmai karriert kínáló munkahelyekkel és növekvő jövedelemmel számolhatnak" – emelte ki megnyitójában Varga Mihály.

https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-jarvany-elleni-vedekezesben-a-felsooktatasnak-is-fontos-szerepe-van

2020.08.31
Megjelent a Mérnök Újság összevont augusztus-szeptemberi száma

A tartalomból:
– Fókuszban a hidak
– Már a tervezőasztalon a budapesti HÉV-ek összekötése
– Interjú az MTA főtitkárával

 

http://mernokvagyok.hu/digitalis-mernok-ujsag