Ez történt júniusban a kamarában

Ez történt- naptár

 


A  jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatás érdekében, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy minden hónap elején az elmúlt hónap legfontosabb eseményeiről, a kamara tevékenységéről összefoglalót küld a kamara tagjainak „Ez történt a kamarában?” címmel.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre. 

Ez történt a kamarában: 2020 június

A Magyar Mérnöki Kamara eseményösszefoglalója – a hónap legfontosabb eseményei a teljesség igénye nélkül


 

2020.06.03
Az Alelnöki Tanács döntött az év hátralévő részének munkatervéről

Az alelnöki tanács ülésének főbb témái:
- Az éves, rendes küldöttgyűlés szeptember 11.
- Az Alapszabály tervezetét tárgyaló küldöttgyűlés az előkészítés függvényében novemberre várható
- A négy visegrádi ország mérnökszervezeteit összefogó V4 konferencia előkészítése

2020.06.03
Sajtóközlemény: Gazdaságélénkítő pályázatokat javasol a mérnöki kamara

Az MMK sajtóközleményt adott ki arról, hogy több javaslatot készített a kormányzatnak, kezdeményezve, hogy újabb pályázatokkal támogassák a hazai gazdaság húzóágazatát, az építésgazdaságot. A hírt átvette az MTI, több regionális hírportál és rádió is.

2020.06.04
Változhat a mérnöki díjszabás?

A 2017 óta változatlan Mérnöki Díjszabás (MÉDI) aktualizálásának szükségességét felvető tagozati javaslat után az elnökség úgy döntött, hogy valamennyi szakmai tagozat véleményét kikéri az ügyben. A határidőre 10 tagozat adott - jelentősen eltérő tartamú - véleményt. A módosítás további lépéseiről az Elnökség ismét egyeztet majd.

2020.06.05
Emlékezés Zielinski Szilárd 100 évvel ezelőtti beszédére

A Trianoni békeszerződés aláírását követő napon, 1920. június 5-én tartotta közgyűlését a Magyar Mérnök és Építész Egylet. Ekkor hangzott el dr. Zielinski Szilárd, az egylet elnökének beszéde, amelyben kifejezte a technikusi kar véleményét a kialakult helyzetről, kiemelve a mérnökök és építészek részvételének fontosságát a közélet alakításában, a gazdaság működőképességének megtartásában. Az MMK a honlapján emlékezik.

http://mernokvagyok.hu/blog/2020/06/04/a-technikuskar-minden-tagjara-ketszeres-kotelesseg-harul/2020.06.05
Az MMK 23. heti helyzetjelentése az ITM számára

Az MMK hetente megküldi javaslatait a járvány iparági negatív hatásainak enyhítése érdekében. E héten a korábbi javaslatokat fenntartva az MMK megküldte június 3-án kiadott sajtóközleményét az ITM számára.

2020.06.05
Elnöki nyilatkozat a Kossuth Rádió reggeli műsorában

Nagy Gyula a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában a reggeli főműsoridőben beszélt a mérnökök elmúlt hónapokban jelentősen megváltozott helyzetéről. Szó esett az MMK előtt álló legfontosabb érdekérvényesítési feladatokról, amelyek sikere részben ellensúlyozhatja a romló körülményeket (pl.: pályázati lehetőségek).

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2020-06-05_07-30-00&enddate=2020-06-05_07-42-00&ch=mr12020.06.05
Elnöki nyilatkozat az Info Rádió műsorában

Ugyancsak június 5-én pénteken adott interjút az InfoRádiónak Nagy Gyula. Ebben a beszélgetésben a kis létszámú mérnökvállalkozások számára szükséges pályázatok fontossága volt a középpontban.

2020.06.08
Elnöki nyilatkozat a Magyar Nemzetben

Nagy Gyula a Magyar Nemzet számára adott a mérnökök helyzetét elemző, részletes interjút. A cikket számos szerkesztőség átvette, köztük 4 rádió is, valamint olyan fontos portálok is, mint a Figyelő, a Mandiner, a VG, a Pénzcentrum, a hirado.hu, és a megyei napilapok is.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/fajdalomkuszob-alatti-valtozasok-8212910/2020.06.08
Kamarai kommunikáció erősítése

A kamarai kommunikáció javítása érdekében területi kommunikációs referensi hálózat kiépítését javasolta a területi kamarák elnökeinek az MMK elnöke.

2020.06.09
Megjelent a Mérnök Újság júniusi száma

A tartalomból:
- A Monostori híd építéstechnológiája
- A kamara gazdálkodásának részletes elemzése
- Az online képzések tapasztalatai

http://mernokvagyok.hu/digitalis-mernok-ujsag/2020.06.10
Az elnökség jóváhagyta a ciklus végéig tartó időszak munkarendjét

Az elnökség meghatározta a következő időszak legfontosabb eseményeit: döntött az ősszel esedékes küldöttgyűlések időpontjáról, áttekintette a Visegrádi Négyek mérnöki kamarái, szervezetei október közepére tervezett találkozójának előkészítését, és döntött a jubileumi, 25. Mérnökbál időpontjáról is.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/ulesezett_az_elnokseg_20200612

2020.06.11
Beruházáslebonyolítói tanúsítvány

A Kamara Elnöksége lehetővé tette a korábban beruházáslebonyolítói jogosultsággal rendelkező Kamarai tagok számára az azonos tartalmú, beruházáslebonyolítói tanúsítvány megszerzését. A Minősítő Bizottság a beérkezett 175 kérelmet megvizsgálta, 5 eset kivételével azokat jóváhagyta. A tanúsítványt az érintettek postán kapják meg.

2020.06.12
Az MMK 24. heti helyzetjelentése az ITM számára
Az MMK hetente megküldi javaslatait a járvány iparági negatív hatásainak enyhítése érdekében. E héten a korábbi javaslatokat fenntartva az MMK beszámolt a tervezői munkavégzés helyreállásának menetéről.

 

2020.06.12
ÉPKO 2020 konferencia – központban a határokon átnyúló mérnökegyüttműködés

A Karc FM rádióban élő adásban nyilatkozott Nagy Gyula elnök az ÉPKO 2020 konferencia június 13-i megrendezéséről és a mérnökök határokon átnyúló felelősségéről.
https://karcfm.hu/2020/06/magyar-hangok-pentek-1225-2/

2020.06.13
ÉPKO 2020 konferencia

Nagy Gyula elnök a kamara képviseletében részt vett az ÉPKO 2020 online konferencián.

2020.06.15
Megújult a Magyar Mérnöki Kamara TELEKOM mobilflotta szerződése

Új, és a korábbinál kedvezőbb feltételekkel lehet a Telekomnál mobiltelefon szolgáltatásra előfizetni, vagy a módosítani a korábban megkötött szerződéseket. Az újratárgyalás után frissült a Magyar Mérnöki Kamara és a Telekom közötti keretszerződés alapján elérhető előfizetések rendszere.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/telekomflotta_20200615

2020.06.15
Lezárult a második beruházáslebonyolító mesteriskola

Az oklevelek, tanúsítványok átadásával ér véget a mesteriskola második évfolyamának képzése, amelyet a piac legfontosabb szereplőinek együttműködésével szervezett a kamara. Az MMK és partnerei már dolgoznak a következő kamarai mesteriskola előkészítésén.

2020.06.16
ITM egyeztetés az építésgazdasági stratégia előkészítéséről

Az MMK elnöke Nagy Gyula, részt vett az ITM államtitkára, Boros Anita meghívására azon a megbeszélésen, amelyen az építésgazdaság helyreállítása érdekében megteendő legfontosabb lépéseket egyeztették.

2020.06.16
Újraindult a vizsgáztatás az MMK-ban

Az országos kamara június 16-tól újraindította a beszámoló vizsgákat; folyamatosan lehet jelentkezni a következő 1-1,5 hónap szabad időpontjaira. A nyári időszakra az eddigi heti 3 vizsganapot ideiglenesen 4-re bővítettük annak érdekében, hogy a lemondott vizsgák pótlása mellett azok is teljesíteni tudják vizsgakötelezettségüket, akiknek a következő hónapokban jár le a beszámoló teljesítésére rendelkezésre álló egyéves időszak.
www.mmk.hu/ugyintezes/vizsga

2020.06.17
MMK: Az ösztöndíjakra fordított minden forint befektetés a jövőbe!

Az MMK támogatja az ITM képzési programjának elveit, ugyanakkor a kamara az ITM miniszternek írt levelében amellett érvel, hogy a tervezett ITM finanszírozású ösztöndíjak terjedjenek ki a műszaki képzésre is, és a mesterszakos hallgatókra is.

2020.06.18
ITM egyeztetés az építésgazdasági stratégia előkészítéséről

Az MMK elnöke Nagy Gyula, részt vett az ITM államtitkára, Boros Anita meghívására azon a megbeszélésen, amelyen az építésgazdaság helyreállítása érdekében megteendő legfontosabb további lépéseket egyeztették.

2020. 06. 18.
Megkezdte munkáját az Energiahatékonysági Iparfejlesztési Munkacsoport.

Az ITM szervezésében az első digitális ülésen az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer jogszabályba illesztésének stratégiai kérdéseiről kaptak tájékoztatást a résztvevők. A munkacsoportban a Magyar Mérnöki Kamarát Nagy Gyula elnök, Nagy Péter és Zsebik Albin BPMK elnökségi tagok képviselik.

2020.06.20
Elindult a V4 államok mérnöktalálkozójának szervezése

Az év egyik legfontosabb mérnökszakmai eseménye a négy visegrádi ország mérnökszervezeteinek találkozója lesz. Az eseményre a tervek szerint Pécsett, október 8 és 11 között kerül sor. A járvány miatti közegészségügyi követelményeket kellő óvatossággal betartva ezúttal elmarad a kísérőrendezvény, a nagy létszámú szakmai konferencia.

2020.06.22.
ITM egyeztetés az EPBD szerinti inspekciós rendszer kialakításáról

Az MMK elnöke Nagy Gyula, részt vett az ITM helyettes államtitkára, Botos Barbara meghívására azon a megbeszélésen, amelyen az EPBD szerint inspekciós rendszer kialakításában való kamarai közreműködésről egyeztettek.

2020.06.24
MOL üzemanyagkártya a mérnököknek

Az MMK és a MOL megállapodása értelmében már csaknem 6 ezer bel- és külföldi töltőállomáson kedvezményes áron tankolhatnak és vásárolhatnak a MOL üzleteiben azok, akik a kamarai mérnökigazolvány birtokában a MOL üzemkártyáját igénylik. Az üzemanyagok mindenkori listaárából 7,80-15 Ft/liter kedvezményt kapnak a kártyát kiváltó mérnökök, az elszámolás havonta utólag történik. www.mmk.hu/tagjainknak/mernokigazolvany

2020.06.24
Átállás az új számlázási rendre

Július 1-jétől változtak az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség szabályai. Az MMK előzetes információkkal támogatta a sikeres átállás érdekében az MMK számlázási rendszerét használó területi kamarákat.

2020.06.25
Cél a minőség alapú kiválasztás a tervezői közbeszerzésekben

A miniszterelnökség konzultációt kezdeményezett több szakmai szervezettel a közbeszerzési ajánlattévők minőség alapú kiválasztásáról. Az MMK javaslatait a közbeszerzési piacon jelentős tapasztalattal jelentkező tagjaiból álló munkacsoport javaslatai alapján állította össze. A miniszterelnökséggel az egyeztetésre később kerül sor.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/tervezoi_kozbeszerzes_20200625

2020.06.26
A kamarai nyilvántartottak is kapják ezentúl az MMK hírlevelét

A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége különösen fontosnak tartja tagjai informálását a mérnökvilág lényeges eseményeiről, a kamara tevékenységéről, a mérnököket érintő intézkedésekről. Ebből nem maradhatnak ki nyilvántartottjaink sem, ezért a továbbiakban számukra is rendszeresen megküldjük hírlevelünket. A címzettek csaknem kétharmada olvasta el a hírlevelet.

2020.06.30.
ITM egyeztetés az EPBD szerinti inspekciós rendszer kialakításáról

Az MMK elnöke Nagy Gyula, részt vett azon a megbeszélésen, amelyen az EPBD szerint inspekciós rendszer kialakításában való kamarai közreműködésről egyeztettek, az adatbázis kialakításáról, a szakértők tevékenységének meghatározásáról volt szó.

2020.06.30
Változik a 266-os?

A miniszterelnökség a szakmagyakorlás szabályait meghatározó 266/2013-as kormányrendelet módosításának tervezetéről tartott egyeztetést az MMK-val, bevonva a Magyar Építész Kamarát is. Az egyeztetésen az MMK és MÉK által javasolt módosítások áttekintésére került sor. A miniszterelnökség részéről hangsúlyozták a szabályozási szándékot a kamarák javaslatai alapján, jelezték ugyanakkor, hogy ez a szabályozás az EU-s notifikáció (egyeztetési kötelezettség) alá esik, ami befolyásolhatja a jogosultságok számának növelését.