Kamarai hírek

Új betonszabvány

2014. július 22.

Érvénybe lépett az MSZ EN 206:2014 „Beton. Műszaki feltételek, teljesítőképesség, készítés és megfelelőség" című új szabvány.

Közbeszerzési munkacsoport alakult

2014. július 16.

Munkacsoportot hozott létre az MMK vezetése a közbeszerzésekre vonatkozó törvény módosításával kapcsolatos kamarai álláspont kialakítására. A munkacsoport vezetésére az MMK elnöke Janitsáry Iván okleveles építőmérnököt kérte fel.

Cikk ajánlók

Vidéki képviseleti hálózatot hoz létre az Eximbank

2014. július 14.

Vidéki képviseleti hálózatot hoz létre az Exmibank. A magyar exportőröket segítő pénzintézet első vidéki irodája a nyáron nyílik Győrben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Menet közben is összekötve

2014. július 4.

Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke 2003 óta BME tiszteletbeli professzora, ami kötelezettségekkel is jár: minden évben előadást kell tartani a mérnökhallgatóknak. Ennek úgy tesz eleget, hogy széles hallgatóság előtt számol be az autóipari legújabb eredményeiről. Az idei teltházas előadása többek között arról szólt, hogy miért fontos, hogy ne csak az utasok, de az autók is fent legyenek a világhálón, melyek a közeljövőben várható fejlesztések, és mit tudunk ehhez mi, magyar mérnökök hozzátenni.

Hajdú-Bihar: negyedszázados jubileum

2014. június 30.

Június 14-én volt éppen huszonöt esztendeje, hogy megalakult a megyei kamara jogelődje, a Magyar Mérnöki Kamara egylet égisze alatt alapított Debreceni Mérnöki Kamara. A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara ez alkalomból június 19-én ünnepi ülést rendezett a Debreceni Egyetem Aulájában, amelyen az egykori alapító tagok mellett meghívott vendégek vettek részt.

Közlekedési Tagozat: ötletpályázat

2014. június 30.
A Magyar Mérnöki Kamara a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával közlekedésbiztonsági ötletpályázatot hirdet a közúti közlekedésben résztvevők biztonságának javítása érdekében.

Közlekedési Tagozat: tisztújítás

2014. június 20.

A tagozat május 30-án tartotta éves küldöttgyűlését, amelyen ezúttal tisztújításra is sor került. A szervezetet Lakits György elnök irányítja tovább.

Új főtitkár állt munkába országos köztestületünknél

2014. június 11.

Az MMK Elnöksége június 11-i ülésén dr. Virág Rudolfot bízta meg az országos köztestület főtitkári feladatainak ellátásával. Az MMK munkaszervezetének új irányítóját terveiről, a kamarai érdekképviseleti munka erősítésének kérdéseiről faggattuk.

E-Építési Napló gyakorlóteszt

2014. május 7.

A Belügyminisztérium a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit kft. közreműködésével az elektronikus építési napló mind szélesebb körben való megismerése, valamint a napló alkalmazásban, naplóvezetésben való tájékozottsága érdekében mindenki számára elérhető felületen lehetőséget biztosít tudásának elmélyítésére.

A Magyar Mérnöki Kamara közleménye a közbeszerzés során a „legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás” helyett a „gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat” értékelési szempont alkalmazására

2014. április 18.

A Magyar Mérnöki Kamara határozott álláspontja, hogy az építészeti és mérnöki szolgáltatások területén a kizárólagosan ár-alapú döntésekkel szemben az értékelés során rész-szempontok figyelembe vételével a minden szempontból legkedvezőbb ajánlatot kell kiválasztani.

Mérnökök Napja a Construmán

2014. április 4.

A Construma szakvásáron, a Hungexpo konferenciaközpontjában rendezte meg április 4-én, 9-15 óra között a Magyar Mérnöki Kamara a Mérnökök Napját, melynek keretében az épületgépészeti és az épületvillamossági szakterületen jogosított szakmagyakorló mérnökök számára tartott kötelező jogi továbbképzést. A rendezvény – melyen mintegy másfélszáz szakmagyakorló vett részt – egyszersmind a kamara új továbbképzési rendszerének debütálása is volt.

Workshop III – Hol a hiba a nagyberuházásoknál?

2014. március 26.

„Hol a hiba a nagyberuházásoknál?” címmel a Magyar Mérnöki Kamara fél éven belül immár harmadszor, ez alkalommal a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával közösen rendezett workshop keretében hívta párbeszédre a beruházási folyamatban érdekelt szereplőit és a kormányzat képviselőit annak érdekében, hogy az eddigieknél sikeresebbek lehessenek az új, 2014-2020 közötti uniós támogatási ciklus fejlesztő beruházásai.

Vízügyi Tudományos Tanács alakult

2014. február 20.

A Belügyminisztérium Tudományos Tanácsának részeként február 18-án megalakult az Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanácsa. Az alakuló ülésen dr. Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy a Tanács megalakulása kettős hatás eredménye. Egyfelől, hogy a BM-hez átkerült a vízgazdálkodásért való kormányzati felelősség teljessége. Másfelől, hogy a hazánk által 2013 őszén rendezett Budapesti Víz Világtalálkozó zárónyilatkozata magunknak is irányt mutat, hogy új politikai megközelítés alapján tudjuk a vízben rejlő lehetőségeket korunk vízügyi problémáinak a megoldására kiaknázni.